Aan oliebollen kun je natuurlijk eigenlijk niet zoveel verbeteren. Tenzij je je gasten graag gegarandeerd wakker wil houden tot het vuurwerkfestijn begint om 24:00 uur. In dat geval is het een slim – en lekker – idee om eens espresso aan het oliebollenbeslag toe te voegen.
Ingrediënten
(voor 30 oliebollen)
• 450 ml melk
• 50 ml sterk gezette koffie, afgekoeld
• 40 gr gist
• 500 gr bloem
• 2 eieren
• suiker
• zout
• 200 gram krenten en/of rozijnen
• poedersuiker
Bereidingswijze
Een dag van tevoren:
Laat de rozijnen een nacht van tevoren weken in warm water.
Op de dag van bereiding:
1. Giet de rozijnen af en dep ze droog.
2. Verwarm de melk tot die lauwwarm is.
3. Doe een klein beetje van de melk in een klein kopje (bijvoorbeeld een espressokopje) en los de gist daarin op. Dit doe je door goed te roeren.
4. Doe alle bloem in een grote kom en maak een klein kuiltje in het midden. Hierin giet je het gistmengsel, de eieren, de rest van de melk en de espresso.
5. Roer de vloeistof los met een vork, terwijl je steeds wat meer bloem bij het mengsel roert. Blijf roeren tot alle bloem gemengd is met de vloeistof, en er een beslag zonder klontjes ontstaan is.
6. Voeg de rozijnen toe aan het beslag, evenals een snufje zout.
7. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het beslag 45 minuten rijzen op een warme plek.
Verhit een flinke laag frituurolie in een braadpan of frituurpan.
1. Doe de broodkorst test: wanneer een stukje broodkorst direct dicht schroeit wanneer het in aanraking komt met de olie, is die heet genoeg.
2. Schep met een eetlepel (of met behulp van 2 eetlepels) mooie ballen van het beslag en frituur die in de olie.
3. Doe er niet teveel tegelijk in de pan, en laat ze 4-8 minuten frituren tot ze goudbruin zijn.
4. Serveer met poedersuiker.