fbpx

Tips voor jouw horecazaak tijdens de feestdagen

De kerstdagen staan weer voor de deur en we tellen af naar het nieuwe jaar, 2023. December en januari zijn bij uitstek geschikt om de omzet in jouw horecazaak te stimuleren. Daarom hebben wij bij TIPPR zoveel mogelijk tips verzameld om ervoor te zorgen dat jij als horecaondernemer uitblinkt tijdens de feestdagen.

Altijd op de hoogte blijven? Download de TIPPR-app?De tips zijn onderverdeeld in vijf delen:

 1. TIP: promoot je horecazaak
 2. TIP: zorg voor goede aankleding
 3. TIP: bied speciale arrangementen/acties aan
 4. TIP: verwen je personeel/vaste klanten
 5. TIP: januari kick-off

1. TIP: promoot je horecazaak

Online zichtbaar zijn wordt steeds belangrijker, kerst is een mooi thema om hier op in te spelen. Hieronder staan verschillende content tips om gasten online te bereiken: 

Tip 1.1: plaats je kerstmenu online

Geef je gasten alvast een klein inzicht in de gerechten die je aanbiedt tijdens de kerst. zorg dat je gasten nieuwsgierig maakt naar jouw gerechten. Food fotografie draagt eraan bij dat je gasten intrigeert en je bereik over jouw restaurant. Gebruik canva.com om je foto’s te bewerken, maakt het een stuk makkelijker.

Tip 1.2: online sfeer door micro influencers

Je website/social media kanalen zijn belangrijk om je gasten te informeren over de feestdagen. Laat zien waar je mee bezig bent en hoe jij een feest gaat maken van kerst en oud & nieuw.

Je kunt gebruik maken van micro influencers (3.000-100.000 volgers). Ze zijn goedkoper dan grote influencers en hun volgers zijn vaak actiever bezig met hun pagina, omdat ze gefocust zijn op een onderwerp wat de volgers boeit.

Daarnaast kun je je horecazaak ook instagramable maken, zo zullen influencers uit zichzelf content delen online.

Kersttip horeca : kerst online
Openingstijden zijn al een goeie manier om je gasten te informeren.

Tip 1.3: laat gasten meedenken 

Neem je gasten mee in het voorbereidingsproces. Vraag via een poll op Instagram welke smaakcombinaties of gerechten het meeste bij kerst passen of wat ze het lekkerste vinden. 

Kersttip horeca: deel je openingstijden

Tip 1.4: deel je openingstijden 

Laat je gasten weten dat ook jij dit jaar open bent met de feestdagen. Zorg ervoor dat er geen verwarring ontstaan bij je gasten en geef het duidelijk aan op zowel je website als je online platformen. 

2. TIP: zorg voor goede aankleding

Het versieren van de boom bestaat al honderden jaren, maar ook het aankleden van jouw horecaonderneming tijdens kerst is van groot belang. Wij geven jou daarom de belangrijkste tips om op te vallen. 

Tip 2.1: zorg voor een thema

Stem je service, kaarsen, decoratie en muziek met elkaar af. Zo zorg je voor een volledige kerstervaring en dat gasten terugkeren. Thema’s kunnen zijn; Candyland, Glitter and Glamour, White Christmas. Maak het zo gek/uniek als je zelf wil!

Horeca kersttips: Bolsius professional kaarsen

Bolsius Professional heeft nieuwe kaarsen die je goed kan afstemmen op jouw thema. Daarnaast zorgen ze voor sfeer, zijn ze veilig en kunnen ze tot wel 25 uur branden.

Tip 2.2: creëer een winterterras

Als je op zoek bent naar een gemakkelijke manier om het terras open te houden tijdens de koude dagen, overweeg dan om ze een winterterras aan te bieden. Het is niet alleen enorm leuk, maar ook een geweldige manier om jouw gasten enthousiast te maken over het seizoen en de verandering van de omgeving.

Naast speciale aankleding zoals; houtblokken, dekentjes en vuurkorven. Kun je ook een speciaal menu aanbieden voor het winterterras denk aan: glühwein, Jägermeister, snert of een lekkere stamppot.

Zorg ervoor dat je winterterras goed verwarmd is. Dit kun je doen met de warmtekussens van Sit and Heat. Ze verbruiken tot wel 95% minder energie en kunnen ook nog eens op maat gemaakt worden in jouw eigen huisstijl. Klik hier voor meer informatie.

Horeca kersttips: warmtekussens sit & heat

Tip 2.3: pronkend plafond

Een echte aanrader is een pronkend plafond. Je kunt je plafond aankleden met kerstdecoratie. De aandacht van gasten wordt gelijk getrokken naar het plafond en het geeft ook nog eens een superleuke sfeer.  

Kersttip horeca: prikkend plafond
Het pronkende plafond van Ron Gastrobar tijdens de feestdagen.

Maar, hoe kleed je je plafond goed aan?

Om te beginnen is het belangrijk dat je één thema kiest en hier alle decoratie op afstemd, denk na over welke kleur je de kerstballen en de lichtjes geeft. Daarna is het belangrijk om een schets te maken hoe je het plafond voor je ziet.

Tip 2.4: zorg voor veiligheid

Als horecaondernemer wil je waarschijnlijk uitpakken met allerlei leuke versieringen. Het is alleen wel belangrijk dat je zorgt voor bepaalde veiligheidsregels. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je versiering brandweerend is en dat je personeel weet wat ze moeten doen als er toch brand ontstaat.

 • Check de blusmiddelen of deze goed bereikbaar zijn en gekeurd zijn;
 • Zorg dat nooduitgangen niet geblokkeerd zijn;
 • Controleer of nooduitgangen goed opengaan zonder belemmeringen;
 • Test je noodverlichting;
 • Geef medewerkers evacuatie instructies;
 • Zorg dat er geen objecten in de omgeving van je locatie staan die in brand gestoken kunnen worden.

Voor meer informatie over brandveiligheid neem contact op met de lokale brandweer of check deze tips van KHN, klik hier.

3. TIP: biedt speciale arrangementen/acties aan

De feestdagen zijn de ideale tijd om speciale arrangementen en acties aan te bieden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Lees hieronder hoe jij met jouw horecaonderneming hierop in kan spelen. 

Tip 3.1: creëer een speciaal menu 

Pak tijdens de feestdagen uit met je menu. Kies bijvoorbeeld voor een volledig vegetarisch menu of pak uit met meerdere gangen die op elkaar afgestemd zijn. Zorg er vooral voor dat je een bijzondere ervaring creëert. Hieronder delen wij de populairste wild & gevogelte.

Top 6 wild & gevogelte:

 1. Hazenpeper
 2. Eendenborst
 3. Hazenrugfilet
 4. Reefilet
 5. Tam konijn
 6. Hertenbiefstuk

Uiteraard moet je ook rekening houden met gasten die vega(n) eten.

Als jouw horecazaak niet open gaat tijdens de kerst zou je er ook voor kunnen kiezen om een chef at home aan te bieden met een speciaal kerst menu.

Tip 3.2: meerdere dagen een speciaal arrangement 

Vaak zijn er nog gasten erg benieuwd naar het speciale arrangement in jouw restaurant. Het is daarom helemaal geen gek idee om ook buiten de kerstdagen deze ervaring aan te bieden. Zorg ervoor dat je buiten kerst en oud & nieuw ook op 27 tot 30 december kunt kiezen voor het feestmenu.

Tip 3.3: organiseer thema-avonden 

Horeca kersttips: thema-avonden

Organiseer thema-avonden waarbij gasten zich speciaal verkleden. Denk hierbij aan maffe truien of kerstmanoutfits. Maak er een wedstrijd van en geef als prijs een gratis fles wijn weg. Je lokt zo meer gasten je onderneming binnen en creëert ook nog eens een gezellige sfeer.

Met de huidige energieprijzen kun je met de kersttruien avond ook nog de kachel iets lager zetten. Maak er daarom een thema van: “Doe je kersttrui aan, want de kachel gaat uit!”. Voor meer energiebesparing tips klik hier.

Tip 3.4: bied combi-deals aan

Als jij als horecaondernemer de mogelijkheid hebt om een volledige deal aan te bieden met bijvoorbeeld een diner + overnachting. Je kunt ook samen met andere horecaondernemers samenwerken en een complete deal samenstellen. 

Je zou ook extra omzet kunnen generen door producten te verkopen, zoals:

 • Een champagne service;
 • Oliebollen verkoop;
 • Chef at home service;
 • Een leegverkoop van je wijnkelder in januari.

Tip 3.5: speel extra in op bedrijfsborrels

Tijdens de feestdagen gaan bedrijven vaak uiteten met hun medewerkers. Je kunt hier extra op inspelen. Werkgevers proberen vaak te pronken of juist hun personeel te verwennen:

 • Zet medewekers in om oesters te openen en verkopen;
 • Stem de muziek af op het bedrijf wat aanwezig is. Zo blijven ze langer en drinken ze meer;
 • Serveer speciale cocktails die gerelateerd zijn aan de feestdagen;
 • Schaf extra magnum flessen aan. Hoe groter, hoe beter;
 • Vul een champagne bowl met dranken en de gasten kunnen het zelf pakken;
 • Voor de luxere klanten kun je ook nog kaviaar aanschaffen;
 • Zet een Photobooth neer. Gasten zullen de foto’s terugzien later en terugdenken aan deze onvergetelijke avond!

Tip 3.6: bied maaltijdboxen aan

Tijdens corona zijn maaltijdboxen populairder geworden. Steeds meer horecaondernemingen bieden volledig samengestelde menu’s aan, die thuis in elkaar gezet kunnen worden of alleen opgewarmd hoeven te worden.

Bij Dennis Huwaë van restaurant Daalder kun je ook een kerstmenu bestellen. Om de kwaliteit van zijn gerechten te behouden maakt hij uitlegvideo’s. Voor meer informatie klik hier.

4. TIP: verwen je personeel/vaste gasten extra!

Medewerkers vinden is uitdagend daarom is het behouden van je goede medewerkers cruciaal. Doe daarom iets extra’s voor medewerkers in deze drukke maanden. Dit kun je doen door:

 • Een kerstbonus mogelijk te maken; 
 • Een diner aan te bieden in januari; 
 • Een kerstpakket te geven;
 • Zorgen voor een mooie sluitborrel; 
 • Een dag in januari te plannen en hierbij jouw personeel te bedanken

Zo blijft de sfeer er goed inzitten tijdens deze hectische tijd!

Vergeet zeker niet je vaste gasten te bedanken, verwen deze met de feestdagen. Dit kun je op verschillende manieren doen:

 • Maak vroeg-boekacties mogelijk;
 • Zorg dat je altijd een tafeltje beschikbaar hebt voor je vaste gasten;
 • Maak eens een verrassingsdiner op basis van de favorieten gerechten van je gast;
 • Hang een gepersonaliseerde kerstbal voor je vaste gasten in de kerstboom die ze kunnen meenemen.

Alle kleine beetjes worden gewaardeerd!

5. TIP: januari kick-off

Bij TIPPR weten wij dat de maand januari als rustig ervaren kan worden, daarom hebben wij ook nog als extraatje de volgende tips verzameld zodat het tijdens januari ook nog een gezellige drukte kan worden.

Kondig in december al speciale avonden/aanbiedingen aan voor de maand januari. In december is het erg druk in de horeca, perfect dus om de rustige maand te promoten!

Ideeën voor januari: 

 • Speel in op de goede voornemens van je gasten, denk hierbij aan een no/low proeverij of biedt een gezond menu aan.

Het is de perfecte manier om het nieuwe jaar te beginnen. Het gaat erom uw gasten een goed en gezond gevoel te geven en tegelijkertijd helpt het je extra inkomsten generen.

Ter inspiratie voor een no/low proeverij, neem eens een kijkje op de site van World of NIX. Dit is een slijterij met alcoholvrije dranken. Ook te bezoeken in Haarlem of Amsterdam.

 • Organiseer een leegverkoop van de wijnkelder. Wijnkelder opruimingen zijn een mooie manier om van je onnodige voorraden af te komen, en ze zijn gemakkelijk op te zetten

Als jij nog wijn hebt staan die niet meer op de kaart staat of een partij over hebt, biedt deze aan in de leegverkoop. Zorg voor een goede kennis en gasten zullen allerlei wijnen mee naar huis willen nemen.

 • Organiseer een pubquiz. Waarom? Omdat het een geweldige manier is om contact te houden met jouw gasten! Als de sfeer er goed inzit blijven ze vaak ook nog langer en bestellen ze een paar drankjes extra, waardoor jij meer omzet maakt! 

Een pubquiz maken kost tijd. Voor extra hulp bij het organiseren van een goede pubquiz klik hier.

 • Organiseer een Blue Monday Borrel. Het is de perfecte manier om op deze sombere dag je gasten een goed gevoel te geven. Dingen waar je je gasten beter door kunt laten voelen: 

Lekkere toetjes met chocolade aanbieden. Het is bewezen dat chocolade voor een gelukkig gevoel zorgt en mensen blij maakt.

Het aanbieden van een speciaal menu. Denk hierbij aan een volledig blauw of een feel good menu. 

Organiseer een speciaal feest, waarbij je gasten nog een extra feestdag meepakken. En nog een keer helemaal uit hun dak kunnen gaan. 

Blue Monday valt dit jaar op 16 januari.

 • Ga naar de Horecava. Dit is een kans om veel leveranciers te spreken en inspiratie op te doen voor jouw horecaonderneming. De Horecava vindt dit jaar plaats van 9 tot 12 januari 2023. Voor meer informatie klik hier

Ga hier over nadenken en trek zo de extra omzet van december een maand door!

Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n.

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?

Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR-app!

Download de TIPPR-app

Laatste artikelen

Profiteer van het EK met Speciale EK-cocktails

Het EK nadert snel, en als horecaondernemer heb je de perfecte gelegenheid om hiervan te profiteren. Door EK-gerelateerde extra's aan te bieden, kun je...

Het belang van EBITDA in de horeca

Als horecaondernemer kan EBITDA je waardevolle inzichten bieden in je bedrijfsvoering. EBITDA, afgeleid van Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization, onthult de zuivere...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
  0
  Winkelwagen
  Jouw winkelwagen is leeg