Een fles wijn openen (aan tafel) is een kunst op zich. Wil je dat goed voor elkaar krijgen, dan moet je niet vies zijn van wat geraffineerd werk. Lees gauw de onderstaande stappen, gegeven door sommelier Ruben Kwakman.
1. Gebruik een kelnersmes met een lang en scherp mes. Kan met een enkele, maar ook met een dubbele hefboom
2. Houd de fles stil met openmaken. Draai de fles dus niet.
3. Haal de capsule er af. Dit doe je door bij het onderste randje te beginnen aan de achterzijde van waar jij staat. Zet het mes erop en maak meteen een snee. Draai het mest om en vervolgens doe je het aan de achterzijde. Is de onderkant helemaal los, dan maak je nog een inkeping naar boven. Dan kun je de hele bovenkant van de capsule eraf halen.
4. Ga even met een schoon doekje langs de bovenkant.
5. Vervolgens draai je de spiraal in de kurk. Altijd belangrijk dat de spiraal recht in de kurk gaat. Dus begin in het midden en draai het er rustig in.
6. Zet je kelnersmes vervolgens dusdanig op de fles, zodat de kurk er in een vloeiende beweging uit kan gaan.
7. Zorg dat het niet plopt. Dat is eigenlijk niet zo heel professioneel.
8. Veeg met het doekje (geen vaatdoek natuurlijk) nog een keer de bovenkant schoon, zodat eventuele restjes kurk niet in het glas komen