Met Kerstmis in aantocht kunnen we langzaam al gaan zoeken naar heerlijke gerechten om te bereiden. Niet alleen voor familie, maar ook voor de gasten natuurlijk. Wij vonden dit heerlijke recept en weten haast zeker dat je gasten er ook van zullen genieten!
Wat heb je nodig?
– 500 gram vastkokende aardappelen
– 400 gram flespompoen
– 12 salieblaadjes
– 250 ml melk
– 200 ml slagroon
– 1 teen knoflook, geperst
– 4 gram parmezaanse kaas, gerapst
Hoe maak je dit?
1. Verwarm de oven tot 200°C. Schil de aardappels en pompoen met een dunschiller. Schaaf (of snij met een groot scherp mes) de aardappels en pompoen in plakken van 2-3 mm dik.
2. Leg ze in laagjes in de ingevette ovenschaal (een met een hoge rand, om overkoken te voorkomen); bestrooi elke laag steeds met wat zout en peper en leg er af en toe een salieblaadje tussen; houd 5-6 blaadjes achter.
3. Klop in een kom de melk, room, knoflook, zout en peper door elkaar. Schenk het mengsel over de aardappels en pompoen. Leg de rest van de blaadjes salie erop en bestrooi de bovenkant met de kaas.
4. Dek de schaal losjes af met aluminiumfolie en bak 35 min in de oven. Verwijder het folie en laat de bovenkant in 20-25 min goudbruin gratineren. Laat de gratin voor het aansnijden 10-15 min staan.
5. Tip: Maak de gratin van tevoren helemaal klaar. Verwarm hem dan nog 20-25 min afgedekt met aluminiumfolie bij de pork Wellington in de oven.
Bron: ELLE Eten