Binnen je horeca zaak zijn er ontzettend veel manieren om duurzaam bezig te zijn. Daarbij is het zo min mogelijk weg hoeven gooien van eten een belangrijk aspect. Toch is het nou eenmaal zo dat sommige gerechten minder worden gegeten dan van te voren bedacht waardoor er veel overblijft. In de meeste gevallen wordt er van de overgebleven producen personeelseten in elkaar gezet en smikkelt het personeel zo nu en dan van een lekker biefstukje of een visje. Maar, ook de gast kun je blij maken met ‘’restjes’’ van producten door deze te gebruiken voor een amuse! Zo verras je enerzijds de gasten ontzettend door met een leuke creatieve amuse aan te komen, anderzijds ben je duurzaam bezig en volg je de no-waste trend. Een win-win situatie dus. Arancini is een voorbeeld een no-waste snack. Arancini is een Italiaans gerechtje en in Nederland beter bekend als gefrituurde risottoballetjes.
Bereiding:
1. Laat een restje risotto afkoelen en bewaar minstens 12 uur in de koelkast om goed stevig te worden.
2. Vorm daarna met vochtige handen kleine balletjes van de risotto – stop er eventueel een stukje mozzarella of gorgonzola in.
3. Paneer de balletjes door ze achtereenvolgens door bloem, losgeklopt ei en fijngemalen broodkruim te rollen.
4. Rol ze voor een extra krokante korst nogmaals door het ei en broodkruim.
5. Bewaar de balletjes op een schaal met vetvrij papier of vries ze in. Verhit olie om te frituren tot 180ºC en bak de risottoballetjes in 4-5 min. goudbruin en krokant.
6. Serveer de Arancini in een wijd (wijn)glas op een paar blaadjes rucola.
Recept: Lekker500