Dit recept heeft niet veel uitleg nodig. Mensen houden van pizza en pizza’s zouden nog vaker gegeten mogen worden. Om wel in proportie te blijven hebben we hier een gezonde variant!
Wat heb je nodig?
(Voor de pizza bodem)
100 gram havermout
100 gram kwark
2 eieren
Snufje zout
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel Italiaanse kruiden
(Voor het pizza beleg)
140 gram tomatenpuree
Geraspte oude (geiten)kaas
1/2 rode ui
C.a. 6 champignons
2-3 plakjes rauwe ham
30 gram ricotta
Groene pesto (maak verse pesto door olijfolie, verse basilicum, Parmezaanse kaas en pijnboompitten te mixen/pureren)
Bij voorkeur extra groenten: courgette, aubergine of paprika
Eventueel: rucola
Hoe maak je dit?
1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht) en bekleed de bakplaat met bakpapier. Doe daarna alle ingrediënten voor de bodem in een kom en mix dit met een garde of mixer tot een stevig beslag.
2. Giet of schep het beslag daarna op het bakpapier en strijk het beslag met een lepel uit tot een dunne en ronde pizza vorm. Belangrijk is dat je de pizza bodem zo dun mogelijk maakt, zodat de smaak van de bodem straks niet overheerst en goed in verhouding is tot het beleg.
3. Zet de pizza bodem daarna voor c.a. 20 minuten in de oven, totdat hij lichtbruin en krokant is. Snijd in de tussentijd de rode ui in ringen, de champignons in plakjes en de ham in repen.
4. Haal de bodem uit de oven en besmeer ‘m met tomatenpuree. Strooi hier flink wat van de geraspte kaas overheen en verdeel vervolgens de rode ui, champignons en ham over de pizza. De pizza mag rijkelijk belegd zijn, voor extra veel smaak! Verdeel tenslotte hier en daar (op zo’n 8 plekken) met een lepel wat kleine schepjes verse ricotta en breng extra op smaak met verse peper. En verspreid tenslotte de reepjes ham over de pizza.
5. Zet de belegde pizza daarna nog zo’n 10-15 minuten in de oven, totdat de champignons gaar zijn. Besprenkel de pizza vervolgens met flink wat pesto (eventueel verdund met olijfolie) en verdeel er eventueel nog wat rucola overheen. Eet smakelijk!
Recept en foto: Cotton and Cream