Je kunt haast met alle groenten wel een soep maken en door de aardappel toe te voegen geeft het een heerlijke volle en romige textuur aan de preisoep. Een heerlijk gerecht dat goed past bij het najaar.
Wat heb je nodig?
(4-6 personen)
– 300 gram aardappelen
– 1 dikke prei
– 1 teentje knoflook
– 2 tl mosterd
– 1 liter (kippen)bouillon
– Scheutje slagroom of kookroom
– Evt ijskruid of peterselie om te garneren
– Peper en zout
– Olijfolie
Hoe maak je dit?
1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijkmatige stukken van zo’n 3 x 3 cm. Was de aardappelen.
2. Was de prei en snijd deze in ringen. Je kunt de prei het beste eerst halveren, dan kun je hem goed schoonspoelen onder de kraan.
3. Hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een grote soeppan in wat olijfolie.
4. Voeg de mosterd en de prei toe en bak dit kort mee.
5. Voeg nu de aardappelen en de bouillon bij de prei. Ik gebruik zelf kippenbouillon omdat ik dat het lekkerste vind. Liever vega? Dan kan je uiteraard ook groentebouillon gebruiken.
6. Laat de aardappeltjes in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar koken. Ze zijn gaar als ze direct van je mes glijden, nadat je er in geprikt hebt.
7. Pureer de soep glad met een staafmixer.
8. Voeg een scheutje slagroom of kookroom (is minder vet) toe en breng de soep verder op smaak met peper en zout.
9. Garneer de aardappel-preisoep eventueel met wat ijskruid of gehakte peterselie.
Recept en foto: Uit Pauline’s Keuken