Om helder ijs te maken (mocht je geen machine hebben die dit doet), moet je eerst de snelheid waarmee het ijs bevriest vertragen. Om dit te bereiken kun je gewoon een kleine geïsoleerde koeler gebruiken die je in de vriezer zet. Alles in die koeler zal veel langzamer bevriezen, zodat luchtbellen de kans krijgen om te ontsnappen voordat ze in het ijs worden gevangen.
Volg deze instructies op om kristalheldere ijsblokjes te krijgen wanneer je maar wilt:
1. Zorg voor een geïsoleerde koeler die je in je vriezer kunt plaatsen.
2. Pak een paar plastic ijsblokvormen of een mal en zet ze in rijtjes.
3. Vul de koeler helemaal met water. Zet de koeler in de vriezer met het deksel open of verwijder het deksel.
4. Wacht tot het blok helemaal is bevroren. Verwijder de koeler en het ijsblok.
5. Zet het blok in een schone plastic emmer en laat het ongeveer een uurtje staan.
6. Zaag voorzichtig met een gekarteld mes een groef tussen de blokjes in de vormpjes. Tik met een hamer op de achterkant van het mes om het ijs voorzichtig te splijten. Als het begint te scheuren, dan moet je het nog wat langer laten staan.
7. Het ijs dat je eruit haalt zou bijna perfect glashelder moeten zijn.Als er toch wat troebeling is aan de bovenkant, dan kun je dat eraf snijden met een gekarteld mes.
Bron: EBS