fbpx

HOW TO: Kombucha

Al eerder schreven wij over Kombucha en de gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt. Daarbij beloofden wij ook een recept, dus zoals beloofd: het recept!

Wat heb je nodig?
– 1 liter (gefilterd) kraanwater of bronwater zonder koolzuur
– 2 tl (5-7 gram) biologische en pure groene of zwarte thee*
– 100 gr biologische (riet) suiker per liter water
– 1 kombucha-scoby
– 30 ml witte natuurazijn per liter als starter (of gebruik 50 ml kombucha van een eerdere drank)

*Ga voor pure thee zonder toevoegingen van aroma’s.

– schone glazen (weck)pot met een inhoud van minimaal 1 liter
– glazen beugelflessen
– PH-strips
– thermometer
– luchtdoorlatende (thee) doek
– elastiek

Hoe maak je het?
1. Breng het (gefilterde) water aan de kook. Voeg hieraan de theeblaadjes toe en laat dit 15 minuten trekken. Hierna kun je de thee zeven en af laten koelen.

2. Laat de thee afkoelen tot ongeveer 45 graden en voeg de suiker toe. Roer even goed door en giet over in je glazen pot.

3. Kombucha houdt van temperaturen tussen de 15-30 graden. Laat de thee dus afkoelen tot 30 graden voordat je de scoby bij de thee doet.

4. Voeg samen met de scoby ook de azijn toe. Door zuur toe te voegen aan je drank geef je jouw zuurminnende scoby de beste start en bovendien voorkomt de zure omgeving de groei van ongewenste bacteriën.

5. Dek de glazen pot af met een luchtdoorlatende doek, doe er een elastiek omheen en zet weg op een zuurstofrijke plek op kamertemperatuur. Vermijd een plek in de zon.
Een dag of 10-14 bij kamertemperatuur geeft gemiddeld genomen een lekkere en zoetzuur resultaat. Hoe langer je de kombucha laat fermenteren, des te zuurder je theedrank wordt.

6. Na 10-14 dagen kun je de ph meten van de kombucha. Deze zou tussen de 2,5 en 4 moeten zijn. Is dit het geval? Dan kun je de SCOBY verwijderen en de thee overgieten in een glazen beugelfles. Denk eraan, wel even zeven. Hiervoor kun je een schoon stuk kaasdoek, een zakdoek of een papieren filter gebruiken.

7. Bewaar wat van de drank als starter voor je volgende kombucha en natuurlijk om je zwam in leven te houden.

8. Tijdens het tweede fermentatieproces (dus na het overgieten in de afgesloten fles) ga je druk opbouwen. De resterende zuurstof geeft namelijk nog een nagisting. Tijd voor de bubbels dus! Na een dag of 2 is jouw kombucha klaar (pfff, eindelijk) en kunnen je gasten er met volle teugen van geniete.

Bron: Eat Pure Love
Foto credit: The Roasted Root

https://social.tippr.nl/how-to-kombucha

Laatste artikelen

Variabele prijsstelling in de horeca

De horeca maakt momenteel een belangrijke transformatie door waarbij betere bezetting en prijsflexibiliteit cruciaal zijn. Het gebruik van bestelzuilen met variabele prijsstelling stelt gasten...

80 Oesters Openen in 30 Seconden?

Het gebruik van vloeibare stikstof (liquid nitrogen) om oesters te openen is een methode die vaak in de horeca wordt toegepast, vooral als er...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg