Opschuimen als een professional. Dat zou wel mooi meegenomen zijn. Melk die goed is opgeschuimd is cruciaal voor bijvoorbeeld een heerlijke cappuccino. Hieronder in een paar stappen aangegeven hoe je het beste melk op kunt schuimen:
Gebruik volle melk die goed gekoeld is. Vul de melkkan tot net onder het tuitje en positioneer de gaatjes van het stoompijpje net onder de melkrand
Houd het pijpje schuin, in de richting van de kan. Niet té schuin want dan krijg je te veel bellen.
Zet de stoompijp volle bak aan en houd de kan uiteraard stil. Zorg ervoor dat er een mooie draaikolk ontstaat in de kan.
Als de melk ongeveer 20 graden is beweeg je de kan een klein beetje omhoog zodat er geen lucht meer in de melk komt. Zorg ervoor dat de draaikolk goed blijft draaien en dat de melk wordt opgewarmd tot 65 graden.
Haal tenslotte de kan naar beneden, maak de stoompijp schoon en blaas hem uit. Was de melk daarna in de kan rond zodat het schuim goed gaat glanzen.
Schenk wat schuim weg om de eerste koffie in te kunnen schenken. Schenk daarna het schuim terug in de kan. Wals goed en schenk de tweede koffie uit.
Bron: Esther Maasdam