De overnight oats veroveren de wereld en dat is niet voor niks. Dit heerlijke, gezonde, vullende ontbijt verdient niet voor niks zijn plekje op de menukaart. Met (vaak) vers fruit en nootjes is dit ontbijt ideaal voor gasten die een goede en gezonde bodem willen leggen. Overnight oats laat je een nachtje in de koelkast staan. De havermout heeft dan rustig de tijd om de melk en andere ingrediënten in zich op te nemen.
Wat heb je nodig?
(Voor 2 personen)
1 grote appel
Scheutje water (c.a. 50 ml)
Honing (c.a. 1-2 eetlepels)
Kaneel (c.a. 1/2 theelepel)
Handje noten (walnoten of pecannoten)
6-8 eetlepels havermout of havervlokken
Scheut amandelmelk (of een andere soort melk)
Handje rozijnen
Kwark
Hoe maak je dit?
1. Snijd de appel in kleine stukjes en doe dit in een pannetje samen met een handje gehalveerde noten. Voeg hier het water, de honing en het kaneelpoeder toe. Breng het geheel aan de kook, roer door elkaar en laat de appeltjes zo’n 10 minuten karameliseren (regelmatig doorroeren!). Laat het geheel daarna afkoelen.
2. Doe in de tussentijd de havermout (c.a. 3-4 eetlepels per persoon) in 2 potjes of schaaltjes. Verdeel ook een handje rozijnen over beide porties. Schenk er daarna amandelmelk bij tot de havermout volledig is bedekt. Roer het geheel daarna door met een lepel en schenk er eventueel nog wat extra amandelmelk erbij, zodat de havermout volledig met melk is bedekt. Verdeel daar bovenop het appel-kaneel mengsel.
3. Dek de potjes of schaaltjes af met plasticfolie en zet ze een nacht in de koelkast. Maak de overnight oats af met een toefje kwark en eventueel wat nootjes, granola of fruit ter garnering.
Recept en foto: Cotton and Cream