Wat heb je nodig?
– 1,8 l kippenbouillon
– 4 porties ramennoedels
Pittige knoflookpasta
– 100 ml olie
– 6 teentjes knoflook, fijngeraspt
– 50 ml sesamolie
– 3 el gefermenteerde chilibonenpasta (toban jiang)
– 2 el Japanse sesampasta (neri goma) of tahin
– 1,5 el rijstazijn
– 3 el geroosterd sesamzaad
Topping
– 3 eetlepels chiliolie
– 120 g verse taugé
– 300 g gekookte kip
– 6 bosuitjes, fijngesneden
– 6-7 eetlepels grofgehakte koriander
– 2 zachtgekookte eieren
– 4 el geroosterd zwart sesamzaad, gevijzeld
Hoe maak je dit?
1. Maak eerst de knoflookpasta. Verhit de olie tot ongeveer 130 °C. Voeg de knoflook toe en laat ongeveer 10 minuten pruttelen. De knoflook wordt eerst zacht en glazig, daarna bruin tot goudbruin. Neem de pan van het vuur en voeg de sesamolie, chilibonenpasta, sesampasta en rijstazijn toe. Doe het sesamzaad erbij en roer tot een grove pasta.
2. Breng water met zout aan de kook voor de noedels. Warm de bouillon op in een pan.
3. Verwarm vier kommen met heet water, zodat de bouillon en noedels lang warm blijven in de kommen. Giet voor het serveren het water eruit.
4. Verhit een koekenpan of wok met olie tot deze goed heet is. Bak de taugé op hoog vuur zodat de scheuten snel flink kleur krijgen. Doe de taugé in een kom.
5. Verdeel de kip in kleine stukken en warm ze op in de koekenpan met de chiliolie.
6. Schep een beetje bouillon in de kommen en roer door elke kom 2 eetlepels knoflookpasta. Vul aan met meer bouillon.
7. Kook de noedels ongeveer 45 seconden in ruim kokend water. Bij voorkeur in een noedelzeef of andere zeef om de noedels er snel uit te kunnen halen als ze klaar zijn. Het is secondewerk om ze precies goed gaar te krijgen. Laat ze uitlekken en doe de noedels in de kommen bouillon.
8. Garneer met de kip, taugé, bosui, koriander, gehalveerde eieren en sesamzaad.
Recept: Kookboek Ramen
Auteur: Tove Nilsson
Fotografie: Roland Persson