Wie aan Nederlandse winter denkt, denkt aan kou en wie aan kou denkt, denkt aan een lekker kopje warme erwtensoep. Een heerlijke maaltijdsoep voor op de winterse menukaart of als soep van de week. Zoals we tegenwoordig van elk ouderwets een nieuwe creatie weten te maken doen we dat nu ook bij de erwtensoep en vervangen we in dit recept de rookworst voor frisse garnalen.
Nodig:
– 1 sjalot
– 1 teentje knoflook
– 200 gr bloemige aardappelen
– 2 el zonnebloemolie
– 300 gr erwten
– 700 ml room
– 1 el zure room
– 100 gr grijze garnalen (gepeld)
– 2 takjes munt (in fijne sliertjes, + enkele blaadjes extra)
– peper, zout en chili
Bereiding:
1. Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes.
2. Fruit de sjalot en de knoflook glazig in een likje olie. Voeg de erwten en de aardappelen toe en roer om. Schenk er de bouillon bij. Laat 20 minuten zachtjes koken.
3. Bak de garnalen in een andere pan in olie tot ze oranje/goudbruin zijn.
4. Pureer de soep glad en giet ze eventueel door een zeef. Voeg de room toe. Laat naar smaak nog even inkoken of voeg wat meer bouillon toe. Kruid met peper en zout. Roer er van het vuur de zure room door. Mix de soep schuimig met de staafmixer.
5. Verdeel de garnalen over kommen of borden en schep er de hete soep op. Werk af met sliertjes verse munt, enkele muntblaadjes en bloemblaadjes naar smaak.
Bron: Smult