Gebruik altijd resten van witvis, want vettere vissen zoals zalm geven ook een vettige bouillon en dat is niet wat je wilt. Garnalenkoppen zijn trouwens ook fantastisch voor het maken van visbouillon.
Wat heb je nodig??(voor 2 liter bouillon)
– 1 kg afsnijdsels (koppen, vel) en graten van witvis
– 2 uien, grofgehakt
– 1 winterwortel, grofgehakt
– boter of bakolijfolie
– 2 l warm water
– sap van ½ citroen
– ½ el korianderzaad
– 2 laurierblaadjes
– 10 witte peperkorrels
– ½ bosje dille
– 1 bosje platte peterselie
Hoe maak je dit?
1. Spoel de afsnijdsels en graten goed af onder koud, stromend water.
2. Zet een grote soep- of braadpan op het vuur. Bak de ui, winterwortel, afsnijdsels en graten 5 minuten in boter of olijfolie op middelhoog vuur terwijl je geregeld roert.?Tip: Je kunt ook nog andere groenten toevoegen zoals bleekselderij en prei.
3. Schenk het warme water en citroensap erbij en roer korianderzaad, witte peper, dille en peterselie erdoor. Breng aan de kook en laat 30 minuten op laag vuur pruttelen. Haal tussentijds het schuim dat komt bovendrijven weg met een schuimspaan.?Tip: Eventueel kun je ook nog een snuf grof zeezout toevoegen, maar ik laat mijn bouillon altijd zoutloos. Tijdens de bereiding ermee kan ik altijd nog zout toevoegen als ik dat wil.
4. Zet het vuur uit en zeef de bouillon met behulp van een fijne zeef. Schenk over in literbakken, laat afkoelen en vries daarna in.
Recept en foto: Francesca Kookt