We kennen in Nederland twee soorten kastanjes, namelijk dewilde kastanjes en tamme kastanjes. Een groot verschil tussen deze twee is het feit dat de tamme kastanje eetbaar is en de wilde kastanje niet. Het eten van wilde kastanjes kan gepaard gaan met hevige klachten, waaronder buikpijn. Dit komt, doordat het menselijk lichaam de wilde kastanjes niet goed kan verteren. En dat moeten we niet hebben natuurlijk. Verder met de tamme kastanjes dan maar.
Tamme kastanjes kun je op meerdere manieren eten en bereiden. De makkelijkste manier is om de kastanjes te pellen en daarna gelijk te eten, maar je kunt tamme kastanjes ook poffen in de oven. Als je de kastanjes wilt poffen moet je met een mes een kruisje in de kastanje maken. Deze inkeping zorgt ervoor dat de kastanjes niet ontploffen, maar gaan poffen. Leg de kastanjes vervolgens op de bakplaat in voorverwarmde oven op 200 graden Celsius. De kastanjes moeten ongeveer een kwartiertje in de oven. De kastanjes zullen na een tijdje openbarsten.