Je hoort je gasten weleens klagen over de hoge prijzen van een horecazaak, maar willen daarnaast wel de beste en steeds meer gezonde producten. Uit een berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met het Voedingscentrum is gebleken dat de prijzen van gezonde voedingsmiddelen zoals groente, melk, eieren, fruit en noten is de afgelopen jaren in verhouding sneller zijn gestegen dan de prijs van ongezonde voeding.
De prijs van gezonde voeding steeg afgelopen jaar ongeveer twee keer harder dan de prijs voor ongezond eten. De prijs van de voedingsmiddelen die volgens het Voedingscentrum als gezond worden bestempeld, is in de afgelopen tien jaar met 22 procent verhoogt. De prijs van ongezonde producten steeg in die periode met ongeveer 13 procent. Producten zoals snoepgoed en ijsjes en werden in de meetperiode zelfs goedkoper.
Vorig jaar steeg de prijs voor eten gemiddeld met 2,7 procent. Daarmee komt 2017 op plek twee als het gaat om sterkste prijsstijgingen het afgelopen decennium. Alleen in 2008 liepen de prijzen nog harder op.
Halfvolle en magere melk kenden met een plus van 60 procent in tien jaar tijd de sterkste prijsstijging. Eieren werden 37 procent duurder, terwijl voor vers fruit 28 procent meer moest worden betaald. Verse groente steeg ook in prijs. Maar de plus van 9 procent viel lager uit dan het gemiddelde voor alle etenswaren. Voor een boodschappenkar vol voedsel waren consumenten vorig jaar gemiddeld 18 procent meer kwijt dan tien jaar eerder. Ook bronwater, koffie en thee werden in verhouding fors duurder. In vergelijking met 2007 stonden deze producten gemiddeld voor 30 procent meer op de kassabon. Ook de prijs van bier en frisdrank steeg harder dan gemiddeld.
Bron: misset horeca