fbpx

Trendrapport 2024 – Trend: Biohacking

In het Horeca-Hacking Trendrapport 2024 lichten we biohacking uit als een van de sleuteltrends waarmee horeca mee geconfronteerd gaat worden. In deze trend zie je de synergie tussen technologie en welzijn en hoe biohacking, het verfijnen van onze biologie met technologische innovaties, de gezondheid en het welzijn ten goede komt. Dit fenomeen wint ook aan terrein onder restaurantbezoekers, waarbij persoonlijke gezondheidsdata, voedingssupplementen en genetische inzichten steeds belangrijkers worden in de eetervaring. Ontdek hoe u deze trend kunt integreren in uw horecaonderneming om voorop te lopen in de branche.

Lid worden van de TIPPR-club? Download gratis de TIPPR-appDe trends die worden besproken in het trendrapport van 2024 en zijn allemaal terug te voeren op ‘Environmental Social & Governance’, waar TIPPR zich aan committeert. In deze blog lees je meer over de trend Biohacking – het gaat om gezondere darmflora.

TIPPR trendrapport 2024 Horeca Hacking, trend Bio-Hacking

Biohacking – het gaat om gezondere darmflora

Biohacking is het optimaliseren en aanpassen van de natuur door gebruik te maken van biologie en technologie. Onderdelen van biohacking zijn het optimaliseren van het lichaam of de omgeving met behulp van technologie of het experimenteren met je eigenlichaam. Met als doel om lekkerder in je vel te zitten en beter te presteren. Met name het innemen van supplementen om scherper van geest te zijn zien we steeds meer terugkomen in de horeca.

De hedendaagse gast geeft prioriteit aan voeding als het middelpunt van een evenwichtig leven, en breidt zijn aandacht uit naar postbiotica, darmgezondheid, immuniteit, cognitieve gezondheid en uiteraard eiwitten.

Het gaat om het toepassen van de ‘hacker’-ethos van modificatie en personalisatie op biologie en menselijk functioneren. Gericht om de kwaliteit van leven te verbeteren en misschien zelfs de menselijke levensduur kan verlengen. Biohacking kan verschillende activiteiten omvatten, enkele die herkenbaar zijn voor de horeca:

Quantified Self Biohacking:

Het gebruik van technologie zoals wearables (bv. smartwatches, fitness trackers) om gegevens over het eigen lichaam te verzamelen en te analyseren, vaak met als doel de gezondheid en het welzijn te verbeteren.

TIPPR Trendrapport 2024 Horeca hacking met de trend Biohacking

Nootropics Biohacking:

Het gebruik van zogenaamde ‘smart drugs’, supplementen of andere stoffen om cognitieve functies te verbeteren.

Nutrigenomics Biohacking:

Aanpassingen in dieet gebaseerd op genetische informatie om de gezondheid te optimaliseren en ziekte te voorkomen.

Voor de horeca betekent dit zowel een uitdaging als een kans. Nu gasten zich meer bewust worden van gezondheid en kennis opdoen over het potentieel van biohacking voor het verbeteren van hun levenskwaliteit, groeit de verwachting dat de horeca meer wellnessproducten of menu’s zullen omvatten die deze praktijken toevoegen.

Dit kan met name aantrekkelijk zijn voor degenen die hun gezondheid en levensduur willen verbeteren, evenals voor zakelijke reizigers en toeristen die hun wellnessroutines willen onderhouden terwijl ze van huis zijn.

Voor horecaondernemers is het cruciaal om inzicht te krijgen in de manier waarop klanten biohacking omarmen en de impact daarvan op hun voedselkeuzes. Het is gemakkelijk om te denken dat dit fenomeen misschien niet van toepassing is op jouw klantenkring, maar let eens op hoeveel van hen een Apple Watch of Garmin dragen. Dit wijst erop dat ze actief bezig zijn met hun gezondheid en streven naar een lang en vitaal leven.

AppleRing – SmartRing

Bovendien introduceert Apple, naast de SmartWatch, een SmartRing die nieuwe mogelijkheden biedt voor fitness tracking en de mixed reality headset. Hoewel de horeca ook bekend staat om het aanbieden van guilty pleasures, is de trend richting gezondheid een beweging die niet genegeerd kan worden.

Gasten kunnen de voorkeur geven aan voedsel dat minimaal verwerkt is, zoals verse groenten, hoogwaardige dierlijke eiwitten, en volle granen, omdat deze voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van een gezond darmmicrobioom (darmflora). Dit soort voedsel kan ook helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot betere slaap en meer energie.

Veel gasten richten zich op het vullen van hun bord met niet-zetmeelrijke groenten om voedingsstoffen binnen te krijgen zonder een energiedip te ervaren later op de dag. Ze gaan ook op zoek zijn naar voedsel dat gezonde vetten bevat, zoals avocado’s, olijfolie en noten, omdat deze vetten kunnen helpen bij het verminderen van honger en het balanceren van hormonen.

Sommige gasten kunnen ook geïnteresseerd zijn in intermitterend vasten, waarbij ze gedurende een bepaalde periode van de dag niet eten, wat kan helpen bij de spijsvertering en het metabolisme. Voldoende water drinken is een ander belangrijk aspect van biohacking; gasten kunnen daarom op zoek zijn naar manieren om hun waterinname te verhogen, bijvoorbeeld door kruidenthee te drinken. Neem eens een moment om rond te kijken en merk op hoeveel mensen (Stanley) waterflessen bij zich dragen om hun hydratatie op peil te houden.

Tot slot, kennis van hun eigen genetica kan gasten helpen om gepersonaliseerde voedingskeuzes te maken. Ze kunnen geïnteresseerd zijn in het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen of het volgen van specifieke diëten op basis van hun genetische tolerantie voor bepaalde voedselgroepen.

Als horecaeigenaar kan het aanbieden van opties die passen binnen deze biohacking-principes een concurrentievoordeel opleveren, omdat het laat zien dat u aandacht besteedt aan de gezondheid en het welzijn van uw gasten. Het aanpassen van menu’s om tegemoet te komen aan deze trends kan helpen om een nieuwe klantenkring aan te trekken die op zoek is naar eetervaringen die hun persoonlijke gezondheids- en welzijnsdoelen ondersteunen.

Het benadrukken van voedingsvoordelen is een goed startpunt. Het is waarschijnlijker dat deze groep geïnteresseerd is in producten met een hoog eiwitgehalte en een dieet volgt om af te vallen of de conditie te verbeteren.

Brownies, Downies & XXL Protein Shakes - foto René van der Zel
Brownies, Downies & XXL Protein Shakes – foto René van der Zel

Samenvattend, biohacks staan nog in de kinderschoenen maar het is belangrijk om vanuit horeca perspectief hier bewuster van te worden. Ingrediënten zoals kurkuma, gember, kimchi en kombucha wordensteeds vaker geïntegreerd in zowel voedsel- als drankmenu’s en passen goed bij populaire internationale smaakprofielen. Biohacking wordt daarom een integraal onderdeel van het wellnessaanbod in de horeca, wat een concurrentievoordeel biedt aan degenen die het succesvol in hun aanbod kunnen integreren.

Ontdek binnenkort alles over de onderstaande trends uit het Horeca-Hacking Trendrapport 2024 op tippr.nl

Kostenstijging vraagt om Experience

De Nieuwe Realiteit van de Horeca

Ontdek hoe de horeca zich staande houdt in een nieuwe realiteit van stijgende kosten en een veranderende gastervaring. Van lokale ‘van boer tot bord’-concepten tot no-waste restaurants, en van wereldkeukens tot de transformatie van interieur als integraal deel van de gastbeleving. De sleutels zijn tot succes in een branche waarin de echte winst niet alleen in cijfers, maar ook in unieke ervaringen en duurzame waarden wordt gemeten.

Ontdek hier binnenkort alles over de trend ‘Kostenstijging vraagt om Experience’ in het Horeca-Hacking Trendrapport 2024.

TIP – Trends in Praktijk Trendrapport 2024

Dit rapport, een product van de gegenereerde data via het TIPPR platform en AI, heeft als doelstelling de horeca te ondersteunen bij het navigeren en toepassen van de nieuwste trends.

Het daadwerkelijk in de praktijk brengen van deze inzichten kan een uitdaging vormen. Daarvoor biedt TIPPR praktische hulpmiddelen aan: de TIPPR app, die direct toegang geeft tot op maat gemaakte oplossingen, en persoonlijke consultaties met onze adviseurs.

In een interactieve ochtendsessie met jouw team, vertalen we de trends van 2024 naar actiegerichte stappen die binnen je bedrijf geïmplementeerd kunnen worden.

TIP sessie van drie uur: 750 euro

TIPPR trendrapport 2024 Horeca Hacking, trend Regeneratieve producten

Regeneratieve producten

Beter, sneller en de opkomst van biotech

De opkomst van regeneratieve landbouwproducten en biotech belooft een revolutie in duurzame voedselproductie. Deze methoden stellen ons voor de uitdaging om niet alleen te focussen op het eindproduct, maar ook op de processen en technologieën die onze voedselsystemen ondersteunen. Deze benaderingen kunnen leiden tot voedsel dat beter, sneller en sterker is, terwijl het tegelijkertijd het milieu beschermt en de biodiversiteit bevordert.

Ontdek hier binnenkort alles over de trend ‘Regeneratieve Producten‘ in het Horeca-Hacking Trendrapport 2024.

TIPPR trendrapport 2024 Horeca Hacking, trend Vrouwen aan de top

Vrouwen aan de Top in Foodservice

Minder Testosteron en meer Oestrogeen

In de horeca zorgen vrouwelijke leiders en de Gen Z-generatie voor een transformatie met focus op duurzaamheid en diversiteit. Zij veranderen de industrie met vernieuwende culinaire en zakelijke benaderingen. Onderwijshervormingen zijn noodzakelijk om deze nieuwe golf van talent te ondersteunen, terwijl plantaardige keukens en technologische niet meer tegengehouden kunnen worden en de toekomst van gastvrijheid vormgeven.

Ontdek hier binnenkort alles over de trend ‘Vrouwen aan de TOP’ in het Horeca-Hacking Trendrapport 2024.

TIPPR trendrapport 2024 Horeca Hacking, trend kosten besparen met no waste

Kosten Besparen met No Waste

Van Waste naar No Waste Restaurant

Duurzaamheid in de horeca gaat verder dan het bord – het is een ketenbrede beweging tegen verspilling. Ontdek hoe innovatie en samenwerking ons dichter bij een bewustere ‘No Waste’ wereld brengen, waarbij ingrediënt zijn plaats vindt in de circulaire voedingstrend en waarbij verspilling verminderen synoniem staat voor kosten besparen.

Ontdek hier binnenkort alles over de trend ‘Kostenbesparend met No Waste’ in het Horeca-Hacking Trendrapport 2024.

Meer lezen?

Voor meer inzicht in de trends van 2024, houd TIPPR in de gaten. Binnenkort vind je daar een uitgebreide analyse van per trend uitgewerkt.

Wie het kleine niet eert…

– TIPPR –

TIPPR Database

De content is zorgvuldig samengesteld op basis van de TIPPR data & AI, druk en zetfouten voorbehouden. Deze is gebaseerd op meer dan 2,5 miljoen hits, gegenereerd door >35.000 horecaprofessionals en op basis van de TIPPR algoritmes en voorspelmodel uitgewerkt tot het trendrapport 2024.

Mediaprofiel TIPPR gebruikers

Het media gebruik visueel weergeven voor de TIPPR gebruikers
Mediaprofiel TIPPR gebruikers

Wil je meer weten en tijd besparen? Download de TIPPR app om met ons mee te TIPPR’en

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?
Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR app!

Altijd op de hoogte blijven? 

Laatste artikelen

10 TIPS Trend: No Waste Restaurant

Kosten Besparen met No Waste - van Waste naar No Waste RestaurantDuurzaamheid in de horeca gaat verder dan het bord - het is een ketenbrede...

Lekker zomers: gekonfijte Artisjokburger

Caprichos del Paladar Steeds meer consumenten kiezen voor een burger. Hier zien we dat steeds vaker de keuze gemaakt wordt voor een gezonde gourmet burger.Caprichos...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg