fbpx

Trendrapport 2024 – Trend: Kostenstijgingen & Experience

In ons trendrapport 2024, “Horeca Hacking: Kostenstijgingen & Experience”, belichten we hoe de horeca reageert op de uitdagingen van stijgende kosten en krimpende marges door unieke gastervaringen te creëren. We verkennen trends zoals duurzaamheid, gezondheid, wereldkeukens, en de impact van interieurdesign op de gastbeleving. Dit rapport onthult hoe innovatie en differentiatie de sleutel vormen voor horecaondernemingen om te floreren in de Nederlandse markt, ondanks economische druk en een veranderend consumentenlandschap.

Lid worden van de TIPPR-club? Download gratis de TIPPR-appDe trends die worden besproken in het trendrapport van 2024 zijn allemaal terug te voeren op ‘Environmental Social & Governance’, waar TIPPR zich aan committeert. In deze blog lees je meer over de trend Kostenstijgingen & Experience, de nieuwe realiteit voor de horeca.

Kostenstijging vraagt om Experience – de Nieuwe Realiteit van de Horeca

Met toenemende kosten staan marges meer dan ooit onder druk, de suggestie heerst van een naderende crisis of een toename in faillissementen, hoewel deze trend nog niet direct zichtbaar is. In Nederland wordt er veel uitgegeven in de horeca, maar valt wel een hogere omloopsnelheid van ondernemers op, met veel zaken die te koop staan en van eigenaar wisselen.

Deze beweging vindt zijn oorsprong deels in lagere marges: hogere inkoop- en personeelskosten knagen aan de winst. Prijsverhogingen zijn vaak beperkt door een prijsplafond in de horeca. Zaken zijn daardoor gedwongen de hogere prijzen te rechtvaardigen, bijvoorbeeld door verhoogde service of meer beleving te bieden.

Gezien de recente prijsstijgingen is het voor restaurants cruciaal om zich te onderscheiden met een onvergetelijk horecaervaring, wat hogere prijzen kan rechtvaardigen. Het centraal stellen van de gast en het aanbieden van nieuwe diensten zoals chef-koks op locatie of maaltijdboxen tijdens feestdagen, kan gasten de charme en kwaliteit van restaurants thuis laten ervaren.

Deze nadruk op een totale gastbeleving is essentieel om de waarde van hogere prijzen te verantwoorden. Extra services stellen gasten in staat op diverse manieren in contact te blijven met restaurants, ondanks prijswijzigingen.

Meer dan alleen Horeca

Met de stijgende prijzen is het afstemmen op consumentenvoorkeuren cruciaal om onderscheidend te blijven. Horecaondernemingen kunnen zich op beleving onderscheiden door gasten te blijven aantrekken, met diverse populaire thema’s waar gasten naar opzoek zijn:

 1. Lokaal, van Boer tot Bord: Gasten zijn steeds meer geïnteresseerd in de herkomst van hun eten en hoe het wordt geproduceerd. Restaurants die een van boer tot bord ervaring bieden, met lokale en seizoensgebonden producten, worden gekozen vanwege hun versheid, duurzaamheid en ondersteuning van lokale boeren.
 2. No Waste restaurants: Horecazaken die duurzaamheid vooropstellen, door bijvoorbeeld afval te minimaliseren, duurzaam gevangen vis te serveren en hun carbon footprint te verkleinen, vallen in de smaak bij consumenten. Mensen zijn op zoek naar culinaire ervaringen die aansluiten bij hun persoonlijke waarden.
 3. Horeca ++: Gasten verlangen naar meer dan slechts een maaltijd; ze zoeken naar een onvergetelijke culinaire ervaringen. Dit strekt zich uit van themarestaurants en speciale themadagen tot chef’s tables waar gasten midden in de keuken zitten, of eetgelegenheden die dineren combineren met entertainment, waardoor elke maaltijd een spectaculaire show wordt.
 4. Health and Wellness: In lijn met de groeiende focus op gezondheid en welzijn, zien we een toename in populariteit van restaurants en cafés die gezonde, verantwoorde en speciaal afgestemde dieetmenu’s serveren, zoals opties voor glutenvrije diëten. Sporters en gezondheidsbewuste eters zoeken steeds vaker naar dranken en maaltijden met een hoger eiwitgehalte om hun voedingsdoelen te ondersteunen. Deze trend omvat ook regeneratieve voedingsmiddelen en superfoods die bijdragen aan een optimale lichamelijke conditie.
 5. Wereldkeukens: De bekende Italiaanse keuken staat bij iedereen op de kaart, echter groeit de fascinatie voor nieuwe keukens en authentieke dineerervaringen. Online bereikbaarheid en reiservaringen verrijken onze culinaire kennis, waardoor de vraag naar diverse wereldkeukens, aangedreven door migratie, stijgt. In de horeca zien we een stijgende vraag naar de volgende keukens:
  • West-Afrikaanse Keuken: Kenmerkt zich door rijke stoofschotels en gegrild vlees. Focus op plantaardige gerechten en duurzame ingrediënten.
  • Zuid-Amerikaanse Keuken (buiten Brazilië en Argentinië): keukens, zoals die uit Peru, Colombia, en Bolivia, lijken meer aandacht te krijgen. Deze keukens bieden een rijkdom aan unieke ingrediënten en gerechten, van ceviche tot quinoa- en amarantgerechten. Amaranth is een glutenvrij alternatief voor graan voor mensen met een glutenallergie.
  • Centraal-Aziatische Keuken: Kazachstan, Oezbekistan, en Kirgizië, staat bekend om hartige stoofschotels, gegrild vlees, en pilafs.
  • Filipijnse Keuken: Een unieke mix van Maleisische, Chinese, Spaanse, en Amerikaanse invloeden, bekend om de combinatie van zoete en hartige smaken in gerechten.
  • Scandinavische Keuken: Richt zich op eenvoud, seizoensgebonden ingrediënten, en duurzaamheid. Bekend om gerechten met wild, vis, en lokale planten en kruiden en is vooral gedreven door de beste restaurants ter wereld zoals Noma, Alchemist en Geranium
De Ultieme Scandinavische Keuken – Restaurant Iris in Noorwegen
 1. Craft Beverages: De fascinatie voor ambachtelijke dranken houdt aan, en er is een groeiende interesse in botanische dranken en cocktails. Horecagelegenheden die uitblinken met hun aanbod van unieke cocktails, craft bieren, limited edition sterke dranken, exclusieve wijnen of champagnes, en bijzondere koffie- en theesoorten, weten liefhebbers aan te trekken die op zoek zijn naar een onderscheidende drinkervaring.
 2. De “luxe” Brasserie: We zien een toename van fast-casual restaurants die een combinatie van luxe en gemak bieden met hoogwaardige, chef-gedreven convenience menu’s aanbied en een ontspannen omgeving. De kwaliteit van de horeca verbetert, en er is een trend van meer gevarieerd aanbod dat tegemoetkomt aan de vraag naar kwaliteit, snelheid en comfort. 

Meer interieur!

#imersivediningexperience, #aestheticrestaurant

Het interieur van een horecaonderneming is tegenwoordig niet slechts een achtergrond. Het is een essentiële component van de beleving die de waarde van een restaurant kan verhogen en zo de prijzen kan rechtvaardigen. Een vormgegeven interieur dat gehoord vindt bij de gasten creëert een sfeer die verder gaat dan het culinaire aanbod alleen. Het biedt een meeslepende ervaring die de zintuigen prikkelt en herinneringen smeedt omdat je er gezien moet zijn! In de horeca zijn er drie hoofdstijlen van inrichting die opvallen:

 1. Traditioneel en Warm: Hier staan natuurlijke materialen zoals hout en steen centraal, samen met de warmte van planten en bloemen die een organische en rustgevende sfeer scheppen. De inrichting weerspiegelt lokale kunst, wat bijdraagt aan een gevoel van gemeenschapszin en verbinding met de buurt.
 2. Modern en Strak: Een modern en strak horeca-interieur speelt in op de hedendaagse voorkeur voor minimalisme en efficiëntie. Het biedt een elegante setting die de aandacht vestigt op het aanbod, terwijl het ook een gevoel van rust en professionaliteit uitstraalt. Dit type inrichting is vaak gekoppeld aan geavanceerde technologische voorzieningen.
 3. Over the Top: Extravagante decoraties en flamboyante designelementen trekken de aandacht en is Insta waardig. Vintage en retro elementen combineren met modern voor een unieke, nostalgische sfeer. Alles voor de foto’s en de functionele ruimtes zorgen voor een visueel aantrekkelijke en veelzijdige omgeving die perfect is voor social media buzz. Restaurants kunnen inspelen op speciale gelegenheden zoals Valentijnsdag of Kerstmis door het interieur volledig extravagant aan te kleden.

Elke stijl binnen de horeca vormt een unieke sfeer die aansluit bij de voorkeuren van de gasten, variërend van warm en persoonlijk tot energiek en visueel aantrekkelijk, allemaal met het doel een ‘thuisgevoel’ te creëren dat gasten aanmoedigt langer te blijven en terug te keren. Deze trend naar ervaringsgerichte horeca is een uiting van de bredere beweging richting authenticiteit en duurzaamheid, en zorgt voor een aangename en onvergetelijke beleving.

Meer rijen voor de Horeca – #restaurant line

Deze toename in het creëren van aantrekkelijke ervaringen verklaart deels waarom lange wachtrijen bij horecagelegenheden in Londen en andere grote steden over de hele wereld geen zeldzaamheid zijn. De bereidheid van gasten om te wachten, weerspiegelt de waardering voor eetervaringen, de populariteit van bepaalde concepten en de keuze van horecaondernemers om exclusiviteit en vraag te beheren. Dit maakt wachtrijen een logisch en soms zelfs gewild aspect van de hedendaagse horeca-ervaring.  Om de volgende redenen zullen we in de toekomst waarschijnlijk vaker wachtrijen waarnemen:

 1. Populariteit en Hype: Veel van deze horecazaken zijn online populaire, gedreven  door sociale media (TikTok), mond-tot-mondreclame en positieve recensies in de media (Parool, Trouw, NRC, Volkskrant, etc.). Wanneer een restaurant of café bekend staat als een ‘must-visit’ locatie, zijn mensen bereid om in de rij te staan voor de ervaring, zelfs als dit betekent dat ze lang moeten wachten.
 2. Beperkte Ruimte: Met de stijgende prijzen per vierkante meter, die hoge kosten en beperkte ruimte met zich meebrengen, kampen veel horecazaken met een gelimiteerd aantal zitplaatsen. Dit fenomeen is niet nieuw; etablissementen zoals ‘Oesters van Namkee’ zagen al lang rijen voor hun deuren, zelfs vóór de opkomst van sociale media. De combinatie van beperkte ruimte en een exclusief aanbod leidt tot wachtrijen, vooral in piektijden en weekenden.
 3. Exclusiviteit en Beperkte Beschikbaarheid: Sommige horecagelegenheden hanteren bewust een beleid van beperkte beschikbaarheid of bieden speciale menu-items die alleen op bepaalde tijden of in beperkte hoeveelheden beschikbaar zijn. Dit creëert een gevoel van urgentie en exclusiviteit, waardoor mensen bereid zijn om in de rij te staan.
 4. Toerisme: Steden en stranden fungeren als trekpleisters voor toeristen, waarbij velen bepaalde restaurants en cafés hoog op hun lijstje hebben staan. Toeristen, als cruciaal segment van het horecapubliek, dragen significant bij aan de levendigheid en zijn bereid de wachttijd voor lief te nemen als onderdeel van de lokale ervaring.
 5. Sociale Ervaring: Voor sommigen is in de rij staan bij populaire eetgelegenheden deel van de sociale ervaring. Het biedt een kans om nieuwe mensen te ontmoeten en deel uit te maken van een ‘gebeurtenis’. Sociale media spelen hier ook een rol in, waarbij het delen van ervaringen in de rij of bij populaire locaties aanwezig zijn aanzien kan opleveren.
 6. Kwaliteit en Uniek Aanbod: Restaurants die unieke, hoogwaardige culinaire ervaringen bieden, trekken natuurlijk meer klanten. De reputatie van restaurants als een culinaire keukens uit de hele wereld betekent dat foodies bereid zijn te wachten voor speciale of authentieke gerechten die moeilijk elders te vinden zijn.
 7. Geen Reservereer optie: Sommige populaire restaurants hanteren een beleid waarbij ze geen reserveringen accepteren voor bepaalde tijden of helemaal niet. Dit beleid ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ zorgt voor eerlijkheid en spontaniteit, maar kan ook leiden tot lange wachtrijen.

De combinatie van deze factoren draagt bij aan het beeld van lange rijen voor horecagelegenheden. Het wachten wordt vaak gezien als een onderdeel van de ervaring, een teken van kwaliteit en populariteit, met andere woorden het kan zelfs onderdeel zijn van de experience!

Ontdek binnenkort alles over de onderstaande trends uit het Horeca-Hacking Trendrapport 2024 op tippr.nl

De opkomst van regeneratieve landbouwproducten en biotech belooft een revolutie in duurzame voedselproductie. Deze methoden stellen ons voor de uitdaging om niet alleen te focussen op het eindproduct, maar ook op de processen en technologieën die onze voedselsystemen ondersteunen. Deze benaderingen kunnen leiden tot voedsel dat beter, sneller en sterker is, terwijl het tegelijkertijd het milieu beschermt en de biodiversiteit bevordert.

TIP – Trends in Praktijk:

Dit trendrapport, een product van de gegenereerde data via het TIPPR platform en AI, heeft als doelstelling de horeca te ondersteunen bij het navigeren en toepassen van de nieuwste trends.

Het daadwerkelijk in de praktijk brengen van deze inzichten kan een uitdaging vormen. Daarvoor biedt TIPPR praktische hulpmiddelen aan: de TIPPR app, die direct toegang geeft tot op maat gemaakte oplossingen, en persoonlijke consultaties met onze adviseurs.

In een interactieve sessie met jouw team, vertalen we de trends van 2024 naar actiegerichte stappen die binnen je bedrijf geïmplementeerd kunnen worden.

TIP sessie van drie uur: 750 euro

Regeneratieve producten

Beter, sneller en de opkomst van biotech

Ontdek hier binnenkort alles over de trend ‘Regeneratieve Producten‘ in het Horeca-Hacking Trendrapport 2024.

TIPPR trendrapport 2024 Horeca Hacking, trend Vrouwen aan de top

Vrouwen aan de Top in Foodservice

Minder Testosteron en meer Oestrogeen

In de horeca zorgen vrouwelijke leiders en de Gen Z-generatie voor een transformatie met focus op duurzaamheid en diversiteit. Zij veranderen de industrie met vernieuwende culinaire en zakelijke benaderingen. Onderwijshervormingen zijn noodzakelijk om deze nieuwe golf van talent te ondersteunen, terwijl plantaardige keukens en technologische niet meer tegengehouden kunnen worden en de toekomst van gastvrijheid vormgeven.

Ontdek hier binnenkort alles over de trend ‘Vrouwen aan de TOP’ in het Horeca-Hacking Trendrapport 2024.

TIPPR trendrapport 2024 Horeca Hacking, trend kosten besparen met no waste

Kosten Besparen met No Waste

Van Waste naar No Waste Restaurant

Duurzaamheid in de horeca gaat verder dan het bord – het is een ketenbrede beweging tegen verspilling. Ontdek hoe innovatie en samenwerking ons dichter bij een bewustere ‘No Waste’ wereld brengen, waarbij ingrediënt zijn plaats vindt in de circulaire voedingstrend en waarbij verspilling verminderen synoniem staat voor kosten besparen.

Ontdek hier binnenkort alles over de trend ‘Kostenbesparend met No Waste’ in het Horeca-Hacking Trendrapport 2024.

Meer lezen?

Voor meer inzicht in de trends van 2024, houd TIPPR in de gaten. Binnenkort vind je daar een uitgebreide analyse van per trend uitgewerkt.

Wie het kleine niet eert…

– TIPPR –

TIPPR Database

De content is zorgvuldig samengesteld op basis van de TIPPR data & AI, druk en zetfouten voorbehouden. Deze is gebaseerd op meer dan 2,5 miljoen hits, gegenereerd door >35.000 horecaprofessionals en op basis van de TIPPR algoritmes en voorspelmodel uitgewerkt tot het trendrapport 2024.

Mediaprofiel TIPPR gebruikers

Het media gebruik visueel weergeven voor de TIPPR gebruikers
Mediaprofiel TIPPR gebruikers

Wil je meer weten en tijd besparen? Download de TIPPR app om met ons mee te TIPPR’en

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?
Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR app!

Altijd op de hoogte blijven? 

Laatste artikelen

10 TIPS Trend: No Waste Restaurant

Kosten Besparen met No Waste - van Waste naar No Waste RestaurantDuurzaamheid in de horeca gaat verder dan het bord - het is een ketenbrede...

Lekker zomers: gekonfijte Artisjokburger

Caprichos del Paladar Steeds meer consumenten kiezen voor een burger. Hier zien we dat steeds vaker de keuze gemaakt wordt voor een gezonde gourmet burger.Caprichos...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
  0
  Winkelwagen
  Jouw winkelwagen is leeg