fbpx

Trendrapport 2024 – Trend: Regeneratieve producten


Ontdek de toekomst van voedselproductie met “Regeneratieve landbouwproducten – de opkomst van biotech voor beter, sneller, sterker,” een trend die belicht wordt in het TIPPR Trendrapport Horeca Hacking. Deze vernieuwende benaderingen transformeren onze visie op duurzaamheid, biodiversiteit en efficiëntie in de landbouw. Ze bevorderen de bodemgezondheid en maken gebruik van geavanceerde wetenschappen, waarmee ze een pad naar een duurzamere wereld uitstippelen.

Lid worden van de TIPPR-club? Download gratis de TIPPR-app



De trends die worden besproken in het trendrapport van 2024 zijn allemaal terug te voeren op ‘Environmental, Social & Governance’ (ESG), waar TIPPR zich aan committeert. In deze blog lees je meer over de trend Regeneratieve Producten, de opkomst van biotech voor beter, sneller, sterker. De volgende trends worden de komende weken nog gepubliceerd:

TIPPR Trendrapport Horeca Hacking met de trend regeneratieve producten

Regeneratieve landbouwproducten – de opkomst van biotech voor beter, sneller, sterker

De focus ligt niet langer alleen op het voedsel dat op ons bord belandt, maar op de manier waarop voedsel wordt geproduceerd. Met andere woorden: het doel is om de biodiversiteit te bevorderen en de impact van de landbouw op de klimaatverandering te minimaliseren, of deze zelfs actief tegen te gaan om onze bodems te regenereren.

Regeneratieve landbouw en biotechnologie zijn beide gericht op het verbeteren van landbouwpraktijken, maar ze doen dit op verschillende manieren. Regeneratieve landbouw is een aanpak die zich richt op het herstel en de verrijking van de bodemgezondheid, het verhogen van de biodiversiteit, het verbeteren van watersystemen en het vastleggen van koolstof in de bodem. 

Regeneratieve landbouw richt zich op het verbeteren van de bestaande natuurlijke hulpbronnen van een boerderij, vaak zonder de inzet van genetisch gemodificeerde organismen of high-tech oplossingen die in de biotechnologie gebruikt worden

Regeneratief voedsel concurreert nu met de biologische industrie. Hoewel het aandeel biologische landbouwgrond en biologische producten nog steeds relatief klein is, werd biologisch lange tijd gezien als de oplossing voor veel van de problemen van onze tijd, zoals milieu- en klimaatbescherming, dierenwelzijn of ecologie.

De tijden veranderen echter. Biologisch blijft qua herkomst achter, of het nu lokaal of exotisch is. Dit komt omdat consumenten tegenwoordig meer waarde hechten aan regionale dan aan biologische voedselproductie. Er kunnen twee hoofdrichtingen worden onderscheiden: aan de ene kant betekent dit traditioneel voedsel uit onze breedtegraden, dat steeds vaker rechtstreeks bij de boer wordt gekocht. Aan de andere kant exotische planten en dieren, bekend als “lokale exoten”.

Regeneratieve producten voor de horeca richten zich op duurzaamheid en ecologisch herstel. Deze producten zijn ontworpen om de impact op het milieu te minimaliseren, afval te verminderen en vaak lokale ecosystemen en gemeenschappen te ondersteunen. Hier is hoe regeneratieve producten geïntegreerd kunnen worden in de horeca:

  • Voedsel en Dranken: Ingrediënten betrekken van lokale landbouw die regeneratief zijn. Deze producten bevorderen de kwaliteit van de bodem, verhogen de biodiversiteit en vangen koolstof op, waardoor ze bijdragen aan de algehele gezondheid van de natuur. Bijvoorbeeld, het gebruik van biologische, lokaal verkregen groenten, fruit en vlees van boerderijen die prioriteit geven aan de gezondheid van de bodem en biodiversiteit.
  • Composteerbare Verpakkingen: Gebruik maken van verpakkingen die gemaakt zijn van plantaardige materialen die na gebruik gecomposteerd kunnen worden, waardoor de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat en de koolstofvoetafdruk geassocieerd met traditionele plastic verpakkingen verminderd worden.
  • Milieuvriendelijke Schoonmaakproducten: Kiezen voor schoonmaakmiddelen die gemaakt zijn van natuurlijke, biologisch afbreekbare ingrediënten die het milieu minder belasten wanneer ze worden weggespoeld naar het watersysteem.
  • Duurzaam Interieurontwerp: Ruimtes inrichten met materialen die duurzaam verkregen zijn of gemaakt van gerecyclede materialen. Dit omvat alles van meubels tot decoratieve items, met als doel de milieueffecten geassocieerd met productie en afval te verminderen.
  • Energie- en Waterbesparing: Systemen en praktijken implementeren die het gebruik van energie en water verminderen. Dit kan energiezuinige apparaten omvatten, waterbesparende armaturen en praktijken die het behoud van hulpbronnen aanmoedigen.
  • Afvalbeheersystemen: Systemen ontwikkelen om afval dat door het bedrijf wordt gegenereerd te verminderen, hergebruiken en recyclen. Dit kan compostering van organisch afval, recyclingsprogramma’s en initiatieven om voedselverspilling te verminderen omvatten.
  • Ondersteunen van Lokale en Duurzame Leveranciers: Samenwerkingen aangaan met andere bedrijven die ook duurzaamheid prioriteren, waardoor er een netwerk van steun voor regeneratieve praktijken binnen de lokale economie ontstaat.
  • Educatieve Initiatieven: Personeel en klanten opleiden over het belang van duurzaamheid en regeneratieve praktijken, en hoe hun keuzes een verschil kunnen maken. Dit kan via informatiematerialen, workshops of evenementen gericht op duurzaamheid.
Satire over de traceerbaarheid van vlees

Door regeneratieve producten en praktijken aan te nemen, kan de horeca een cruciale rol spelen in het bevorderen van duurzaamheid, het versterken van lokale economieën en het bieden van gezondere, ethischere opties aan gasten.

De inspanningen om de productiviteit en vitaliteit van de bodem in de bestaande landbouw te verbeteren zijn essentieel om onze landbouwgronden duurzaam te beheren. Tegelijkertijd wordt erop toegezien dat voedselgewassen over het juiste genetisch materiaal beschikken om te kunnen floreren in diverse en veranderende klimaten. Het toenemende gebruik van technologie in de landbouw draagt bij aan een productie die niet alleen beter en sneller is, maar ook veerkrachtiger wordt om iedereen te kunnen voorzien van producten.

Biotech is beter, sneller en meer!

Biotech, of biotechnologie, is een wetenschap die biologie integreert met technologie en technische wetenschappen om levende organismen, cellen of hun componenten te gebruiken voor het ontwikkelen van producten en diensten. Deze term heeft betrekking op de productie van goederen vanuit grondstoffen met behulp van levende organismen.

Het is een ander alternatief voor het produceren van voedsel buiten de traditionele landbouw. Kaas gemaakt van gist zonder dat er koe voor nodig is hiervan een voorbeeld maar ook kweekvis of kweek vlees. Het betreft hier vlees- en visproducten die zijn gekweekt uit dierlijke spier- en vetcellen. Met andere woorden: producten die smaken als het origineel, maar waarvoor geen dieren sterven.

Wat is Kweekvlees?

Kweekvlees, soms aangeduid als ‘cellulair vlees’ of ‘vlees uit het laboratorium’, is een innovatieve technologie waarmee vleesproducten gemaakt kunnen worden zonder dat daarvoor dieren hoeven te worden geslacht. 

Dit proces begint met het verzamelen van een klein aantal spiercellen van een dier, waarna deze cellen in een gecontroleerde laboratoriumomgeving worden gekweekt. De cellen vermenigvuldigen zich en groeien, en na verloop van tijd kunnen ze worden gebruikt om vleesproducten zoals hamburgers te vervaardigen. 

Wanneer deze cellen eenmaal zijn uitgegroeid tot een substantie die geschikt is voor consumptie, kunnen ze worden verwerkt tot eetbare producten. Dit biedt een alternatief voor traditionele vleesproductiemethoden en kan potentieel bijdragen aan duurzamere voedselsystemen.

Arjen Lubach over kweek- vlees & vis

De voordelen van Kweekvlees?

  • Duurzaamheid: De productie ervan zou de behoefte aan landbouwgrond, water, voer en energie die nodig zijn voor traditionele veeteelt drastisch verminderen. Bovendien zou de vermindering van broeikasgassen en de afname van ontbossing voor veehouderij bijdragen aan een meer duurzame en milieuvriendelijke voedselproductie.
  • Dierenwelzijn: De ontwikkeling van kweekvlees betekent een stap vooruit in het aanpakken van ethische bezwaren gerelateerd aan dierenwelzijn in de vleesproductie. Het vermijdt dierenleed en de noodzaak voor het fokken en houden van vee voor consumptie, waardoor het een diervriendelijke optie biedt.
  • Voedselzekerheid: Kweekvlees biedt een veelbelovende oplossing voor wereldwijde voedseltekorten door een efficiëntere productiemethode, die niet afhankelijk is van conventionele landbouwomstandigheden en overal in gecontroleerde omgevingen kan plaatsvinden.
  • Gezondheid: Laboratorium gekweekt vlees biedt de mogelijkheid om het gehalte aan verzadigde vetten en het gebruik van antibiotica te verminderen in vergelijking met vlees van traditioneel gefokte dieren, wat het een potentieel gezonder alternatief maakt.
  • Minder Afval: Kweekvlees biedt een productiemethode die potentieel minder bijproducten genereert en het risico op ziekten die via voedsel worden verspreid, kan verlagen.

De toekomst van kweekvlees is hoopgevend, hoewel er nog obstakels zijn zoals hoge productiekosten en het opschalen van productie. 

TIP – Trends in Praktijk:

Dit trendrapport, een product van de gegenereerde data via het TIPPR platform en AI, heeft als doelstelling de horeca te ondersteunen bij het navigeren en toepassen van de nieuwste trends.

Het daadwerkelijk in de praktijk brengen van deze inzichten kan een uitdaging vormen. Daarvoor biedt TIPPR praktische hulpmiddelen aan: de TIPPR app, die direct toegang geeft tot op maat gemaakte oplossingen, en persoonlijke consultaties met onze adviseurs.

In een interactieve sessie met jouw team, vertalen we de trends van 2024 naar actiegerichte stappen die binnen je bedrijf geïmplementeerd kunnen worden.

TIP sessie van drie uur: 750 euro

TIPPR trendrapport 2024 Horeca Hacking, trend Vrouwen aan de top

Vrouwen aan de Top in Foodservice

Minder Testosteron en meer Oestrogeen

In de horeca zorgen vrouwelijke leiders en de Gen Z-generatie voor een transformatie met focus op duurzaamheid en diversiteit. Zij veranderen de industrie met vernieuwende culinaire en zakelijke benaderingen. Onderwijshervormingen zijn noodzakelijk om deze nieuwe golf van talent te ondersteunen, terwijl plantaardige keukens en technologische niet meer tegengehouden kunnen worden en de toekomst van gastvrijheid vormgeven.

Ontdek hier binnenkort alles over de trend ‘Vrouwen aan de TOP’ in het Horeca-Hacking Trendrapport 2024.

TIPPR trendrapport 2024 Horeca Hacking, trend kosten besparen met no waste

Kosten Besparen met No Waste

Van Waste naar No Waste Restaurant

Duurzaamheid in de horeca gaat verder dan het bord – het is een ketenbrede beweging tegen verspilling. Ontdek hoe innovatie en samenwerking ons dichter bij een bewustere ‘No Waste’ wereld brengen, waarbij ingrediënt zijn plaats vindt in de circulaire voedingstrend en waarbij verspilling verminderen synoniem staat voor kosten besparen.

Ontdek hier binnenkort alles over de trend ‘Kostenbesparend met No Waste’ in het Horeca-Hacking Trendrapport 2024.

Meer lezen?

Voor meer inzicht in de trends van 2024, houd TIPPR in de gaten. Binnenkort vind je daar een uitgebreide analyse van per trend uitgewerkt.

Wie het kleine niet eert…

– TIPPR –

TIPPR Database

De content is zorgvuldig samengesteld op basis van de TIPPR data & AI, druk en zetfouten voorbehouden. Deze is gebaseerd op meer dan 2,5 miljoen hits, gegenereerd door >35.000 horecaprofessionals en op basis van de TIPPR algoritmes en voorspelmodel uitgewerkt tot het trendrapport 2024.

Mediaprofiel TIPPR gebruikers

Het media gebruik visueel weergeven voor de TIPPR gebruikers
Mediaprofiel TIPPR gebruikers

Wil je meer weten en tijd besparen? Download de TIPPR app om met ons mee te TIPPR’en

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?
Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR app!

Altijd op de hoogte blijven?



 

Laatste artikelen

10 TIPS Trend: No Waste Restaurant

Kosten Besparen met No Waste - van Waste naar No Waste RestaurantDuurzaamheid in de horeca gaat verder dan het bord - het is een ketenbrede...

Lekker zomers: gekonfijte Artisjokburger

Caprichos del Paladar Steeds meer consumenten kiezen voor een burger. Hier zien we dat steeds vaker de keuze gemaakt wordt voor een gezonde gourmet burger.Caprichos...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg