In het Trendrapport 2024: Horeca Hacking staat de trend ‘Vrouwen aan de top in Foodservice’ centraal. Dit signaleert een shift naar meer vrouwelijke leiding en de impact van Generatie Z in de gastronomie. Vrouwen zijn cruciaal voor het brengen van vernieuwing, balans en verantwoordelijkheid in de branche. Ontdek hoe zij leidinggeven, innoveren en de horeca vormgeven richting een duurzamere toekomst.
Lid worden van de TIPPR-club? Download gratis de TIPPR-app
De trends die worden besproken in het trendrapport van 2024 zijn allemaal terug te voeren op ‘Environmental, Social & Governance’ (ESG), waar TIPPR zich aan committeert. In deze blog lees je meer over de trend Vrouwen aan de Top in Foodservice, minder testosteron en meer oestrogeen. De volgende trend wordt de komende week nog gepubliceerd:
Vrouwen aan de Top in Foodservice – minder testosteron en meer oestrogeen
De foodservicebranche is getuige van een golf van verandering, aangevoerd door vrouwen die hun invloed laten gelden. De aanwezigheid van vrouwen en Gen Z in de horeca en toeleverende industrieën brengt een transformatie teweeg die invloed heeft op de gehele sector. Vrouwen brengen een nieuw perspectief en leiderschapsstijlen die kunnen bijdragen aan een meer inclusieve en evenwichtige werkomgeving. Daarnaast stimuleren ze vaak duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Vaker dan ooit vind je ze aan het roer in vooraanstaande restaurants, en ze zijn prominente figuren in de wereld van foodblogs. Vrouwen zijn pioniers met vernieuwende culinaire startups, maken naam als bartenders, of excelleren in de wijnmakerij. Deze vrouwelijke kenners, vaak aangeduid als connaisseurs, brengen de industrie in beweging door zich sterk te maken voor sociale en ecologische thema’s en wijzen de weg naar een toekomst die zowel duurzamer als meer divers is.
Talloze vrouwen hebben zichzelf in de schijnwerpers gezet door hun eigen bedrijven te starten. Ze zijn eigenaar van koffiebars en trendy lunchplekken, voedingsbedrijven en startups in de foodtech-sector, soms ook met een focus op veganistische en/of biologische producten. Hun gemeenschappelijke doel is om de voedingsindustrie te hervormen richting gezondheid, sociale gelijkheid en milieubehoud.
Vrouwen in de culinaire wereld zetten zich meer in voor vernieuwing, niet alleen met de creatie van gerechten waarin verse groenten, sappen en kruiden centraal staan, maar ook in de bedrijfsvoering die beter aansluit om de Gen Z generatie. Door een werkweek van vier dagen met drie aaneengesloten vrije dagen te introduceren, banen vrouwen nieuwe paden die bijzonder op prijs worden gesteld door haar team van acht vrouwelijke collega’s.
In de keten van horeca-toelevering en binnen de landbouw neemt het aantal jonge vrouwen met een leiderschapsrol en een focus op biologische landbouwpraktijken toe. Deze trend is ook zichtbaar bij toeleveranciers, waar vrouwen steeds vaker aan het hoofd staan van het bedrijf en overgaan op biologisch-dynamische landbouwmethoden.
Gen Z & Female Touch
Gen Z, aan de andere kant, brengt een reeks nieuwe waarden en verwachtingen met zich mee die de horeca veranderen. Deze generatie is opgegroeid met technologie en verwacht dat werkgevers dit integreren in hun bedrijfsvoering. Ze zijn op zoek naar werkplekken die authentieke ervaringen bieden, die culturele diversiteit waarderen en die flexibiliteit en een goede balans tussen werk en privéleven bieden. Bovendien hechten ze waarde aan open en eerlijke communicatie en voelen ze zich aangetrokken tot bedrijven die zich inzetten voor milieuverantwoordelijkheid.
Dit betekent dat horecabedrijven die deze waarden omarmen en integreren in hun bedrijfsvoering, meer kans hebben om talent uit Gen Z aan te trekken en te behouden. Dit kan onder meer door het aanbieden van flexibele werkopties, het implementeren van technologie in de gasttevredenheid en het bieden van kansen voor professionele ontwikkeling en carrièregroei. De horeca moet ook rekening houden met de invloed die Gen Z heeft als consument, aangezien hun voorkeuren en koopgedrag de markttrends bepalen.
Bedrijven die inspelen op de verwachtingen en voorkeuren van deze nieuwe generatie werknemers en consumenten zullen waarschijnlijk beter presteren en een concurrerend voordeel behalen in de snel veranderende horecamarkt
De Evolutie van Personeel en Opleiding in de Gastronomie
Het is essentieel dat chefs, eigenaren en managers leren omgaan met deze verandering, maar het succes hangt evenzeer af van de evolutie in opleidingen. Zonder aanpassing in het onderwijs lopen we het risico dat de talenten van de horeca elders hun heil zoeken.
Opleidingsinstituten in de gastronomie staan voor de taak om te inspireren, motiveren, ondersteunen, onderwijzen en begeleiden. Dit is geen sinecure in een sector die wordt gekenmerkt door vluchtige trends. Toch heeft de geschiedenis ons geleerd dat bepaalde culinaire stromingen blijvende invloed hebben. Van de nouvelle cuisine, die de moderne gastronomie vormgaf, tot de technische innovaties van Ferran Adrià en de Nordic Cuisine, die niet alleen fermentatietechnieken introduceerde maar ook het belang van lokale omgeving benadrukte.
Concepten als ‘farm to plate’ en ‘foodprint’ zijn tegenwoordig leidend voor moderne chefs. Maar nu duurzaamheid en lokaliteit steeds belangrijker worden, rijst een nieuwe volwassen keuken op die geen trend is, maar een bewuste keuze voor natuur en toekomst: de plantaardige keuken. Deze keuken wordt langzaam maar zeker omarmd door chefs, en openbaart zich in haar volle glorie als een domein van techniek en intellect.
In een 100% plantaardige keukens worden gerechten gecreëerd die de zintuigen prikkelen en nieuwe technieken tentoonstellen. Het is een keuken die de jeugd inspireert en omarmt, wat blijkt uit de opkomst van workshops, gespecialiseerde gidsen en plantaardige culinaire wedstrijden. Dit roept uitdagingen op voor opleidingen om studenten te verrijken met nieuwe vaardigheden.
Edwin Loos, de hoofdredacteur van Saisonnier, was verbijsterd toen hij vernam dat een ambitieuze student, die het initiatief had genomen om ervaring op te doen bij ’s werelds beste plantaardige restaurant, door zijn mentor op de vingers werd getikt. De reden? Het curriculum van de opleiding eist dat hij ook met vis en vlees leert werken. Dit incident roept vragen op over de ware essentie van educatie.
Waarom zou een leerling met een passie voor plantaardig koken zich niet een jaar lang in mogen verdiepen? Vakmanschap is niet alleen gebonden aan dierlijke producten; het meesterschap kan evengoed in het bereiden van een wortel liggen als in die van een langoustine.
Het is tijd voor onderwijsinstellingen om vooruit te kijken en individuele passies te stimuleren, niet om ze te ketenen aan een verouderd curriculum. We juist zelfdenkende chefs opleiden die hun eigen pad durven te kiezen. Het is de taak van scholen om ook te veranderen, deze veranderende toekomst te omarmen en de unieke passies van elk individu te voeden. Dit is geen punt van discussie, maar een noodzakelijke stap vooruit.
Tekstcredits: Saisonnier
Geen stage bij Vegan Restaurants?
Interview Misset: Stagiaires kunnen zeker waardevolle ervaring opdoen in een vegan restaurant, gezien de groeiende trend en vraag naar plantaardige voeding.
Hoewel sommige traditionele opleidingen nog steeds een conservatieve houding hebben ten opzichte van dergelijke stages, zoals de situatie bij de Cas Spijkers Academie illustreert, tonen initiatieven zoals die van De Nieuwe Winkel en steun van Dutch Cuisine dat er een verschuiving gaande is.
Vegan restaurants bieden unieke leermogelijkheden die niet alleen culinaire vaardigheden omvatten, maar ook inzicht geven in duurzaamheid, ingrediëntengebruik en de impact op het milieu. Daarbij bieden sommige opleidingen, zoals de Rooi Pannen, al modules en keuzedelen gericht op vegan koken, wat aantoont dat de horecaopleidingen beginnen te evolueren.
SVH’s ontwikkeling van een Plant Based-examen en de eerste particuliere opleiding die leidt tot een SVH diploma in plantaardig koken, bevestigen verder dat er toekomstmogelijkheden zijn voor stagiaires in vegan restaurants.
Deze veranderingen in het onderwijslandschap suggereren dat stagiaires niet alleen in traditionele, maar ook in gespecialiseerde veganistische keukens kunnen en zouden moeten kunnen werken, waardoor ze worden voorbereid op een breed scala aan rollen in de moderne gastronomische arbeidsmarkt.
Inspiratie credits: Bart Hoffman, gepubliceerd op 18 maart om 07:30, klik hier om het hele artikel te lezen
TIP – Trends in Praktijk:
Dit trendrapport, een product van de gegenereerde data via het TIPPR platform en AI, heeft als doelstelling de horeca te ondersteunen bij het navigeren en toepassen van de nieuwste trends.
Het daadwerkelijk in de praktijk brengen van deze inzichten kan een uitdaging vormen. Daarvoor biedt TIPPR praktische hulpmiddelen aan: de TIPPR app, die direct toegang geeft tot op maat gemaakte oplossingen, en persoonlijke consultaties met onze adviseurs.
In een interactieve sessie met jouw team, vertalen we de trends van 2024 naar actiegerichte stappen die binnen je bedrijf geïmplementeerd kunnen worden.
TIP sessie van drie uur: 750 euro
Kosten Besparen met No Waste
Van Waste naar No Waste Restaurant
Duurzaamheid in de horeca gaat verder dan het bord – het is een ketenbrede beweging tegen verspilling. Ontdek hoe innovatie en samenwerking ons dichter bij een bewustere ‘No Waste’ wereld brengen, waarbij ingrediënt zijn plaats vindt in de circulaire voedingstrend en waarbij verspilling verminderen synoniem staat voor kosten besparen.
Ontdek hier binnenkort alles over de trend ‘Kostenbesparend met No Waste’ in het Horeca-Hacking Trendrapport 2024.
Meer lezen?
Voor meer inzicht in de trends van 2024, houd TIPPR in de gaten. Binnenkort vind je daar een uitgebreide analyse van per trend uitgewerkt.
Wie het kleine niet eert…
– TIPPR –
TIPPR Database
De content is zorgvuldig samengesteld op basis van de TIPPR data & AI, druk en zetfouten voorbehouden. Deze is gebaseerd op meer dan 2,5 miljoen hits, gegenereerd door >35.000 horecaprofessionals en op basis van de TIPPR algoritmes en voorspelmodel uitgewerkt tot het trendrapport 2024.
Mediaprofiel TIPPR gebruikers
Kan ik deze content delen?
Ja. Content kan in zijn oorspronkelijke vorm gratis op internet worden gedeeld en geplaatst, zelfs voor uitgevers. Link wel terug naar deze pagina en schrijf de credits: TIPPR.nl.
Wanneer heb ik een licentie nodig?
Voor commerciële toepassingen, vertalingen of lay-outwijzigingen zijn licenties vereist. U kunt hiervoor contact opnemen om onze content gebruiken.
Interesse in dit stuk?
Mail naar colin@tippr.nl om een licentie voor deze content te verkrijgen.
Wil je meer weten en tijd besparen? Download de TIPPR app om met ons mee te TIPPR’en
Nu je hier toch bent …
Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?
Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier
Laat je verder inspireren in de TIPPR app!