Per Nederlander is er in 2019 zo’n 34,4 kilo (!) aan eten verspild. Alhoewel dit al minder was dan in de jaren daarvoor is hier nog ruimte voor verbetering, 34,4 kilo aan ruimte om precies te zijn.
Behalve ‘je bord opeten’, zijn er natuurlijk nog meer nuttige tips om dit tegen te kunnen gaan.
Het bewaren van eten wordt al vaker gedaan maar het kan nog beter! Doormiddel van fermenteren kan je producten vaak enkele maanden bewaren. Zonder deze techniek zouden we niet kunnen genieten van ons biertje met XL-bierplank inclusief kaas op onze zaterdagavond. Naast het maken van bepaalde producten kan fermentatie ook gebruikt worden om bestaande producten te conserveren.
Hoe?
Bij fermentatie worden bacteriën, gisten of schimmels gebruikt om bepaalde voedingsstoffen om te zetten of gewoonweg af te breken. Suikers en koolhydraten veranderen naar zuur of alcohol. De smaak van een product veranderd dus wel ietwat.
Snijd je product fijn en doe er flink wat zout overheen. Doe dit in een luchtdichte pot, zoals een oude jampot bijvoorbeeld. Er zijn een aantal groenten waarbij geen watertoevoeging nodig is omdat zij na een paar uur in hun eigen vocht komen te staan.
Om het luchtdicht te maken moet je een laagje olie toevoegen aan het water. Als er toch lucht bij kan komen heb je kans op schimmel, dit wil je niet.
Vervolgens laat je de pot zo staan voor ongeveer 2 dagen, dan verplaats je hem naar de koelkast. Dan moet je nog ongeveer 7 dagen wachten voor het klaar is. Als je dit zo gekoeld opslaat kan je bijvoorbeeld enkele maanden later ervoor kiezen je gefermenteerde ui bij je Halloumi burger te doen.
Een kleinere menukaart kan ook al wonderen doen. Zo heb je een betere controle op wat er per gast, per maand gegeten wordt en er op het einde dus ook niet onnodig veel ingrediënten de groenbak in moeten.
Als je je kaart toch wat breder houdt, kies dan voor de lelijke eendjes uit de buit. Deze worden ook wel de buitenbeentjes genoemd, dit zijn de groenten die door de gemiddelde consument in de winkel worden ‘afgekeurd’. Waarom precies? Omdat ze te krom, te recht, te broos, te klein, te groot, te … zijn. Maar dat betekent niet dat ze niet meer lekker smaken, daarnaast zie je in een groentesoep niet of er ‘misvormde’ uien in zijn gedaan.
Inspiratie credits: Foodyard