fbpx

Wagyu: het kaviaar onder het vlees

Om de verhalen over de Japanse koeien, ook wel wagyu runderen genoemd, kun je tegenwoordig niet meer heen. De koeien worden gemasseerd, krijgen bier voorgeschoteld en luisteren naar klassieke muziek. Maar wat maakt dit ras nu zo bijzonder, en waarom is het vlees zo ontzetten prijzig?

Ten eerste is het goed om te weten waarvoor de naam wagyu staat. Wagyu bestaat uit twee delen: wa (een verwijzing naar het land Japan) en gyu (rund of koe).
Wat betekent dat het een aanduiding voor Japanse runderen is, en niet zozeer voor het bijzondere vlees specifiek. Dat houdt in dat je ergens wagyu vlees kan kopen, dit niet per direct betekent dat je te maken hebt met 100% wagyu vlees dat is bereid op eerder te lezen luxe manier.
Om erachter te komen of het wel 100% wagyu vlees is, kun je het beste naar een betrouwbare slager gaan en daarnaast op de prijs letten. Bij een relatief lage prijs kan je er namelijk vanuit gaan het niet volledig wagyu is. Houd hierbij in gedachten dat echt wagyu vlees al gauw tussen de 200 en 400 euro per kilo kost.

Bij wel 100% wagyu vlees zijn er dus ook nog een aantal verschillende gradaties.

Heb je te maken met 100% wagyu vlees? Dan zijn er ook nog verschillende gradaties om op te letten. Deze worden na de slacht bepaald door een erkende keurmeester, wie het vlees keurt op Yield (hoe goed de opbrengst van het karkas is) en Quality (de kwaliteit van het vlees).
De Yield Grade herken je aan de letter A, B of C, waarbij A staat voor bovengemiddeld en C voor onder het gemiddelde. Bij Quality wordt gekeken naar onder andere de marmering van het vet (hoe vetter hoe beter) en de kwaliteit van het vlees zelf. Dit krijgt uiteindelijk een score op een schaal van 1 tot 5, waarbij A5 het hoogst haalbare is.

Dit verklaart ook waarom echt wagyu vlees zo prijzig is. Naast de intensieve behandeling spelen dus ook het keuren, importeren uit Japan en de voeding een dure rol in de wagyu-cycle.

Bron: Culy
Foto: vers-inspiratie

https://social.tippr.nl/wagyu-het-kaviaar-onder-het-vlees

Laatste artikelen

10 TIPS Trend: No Waste Restaurant

Kosten Besparen met No Waste - van Waste naar No Waste RestaurantDuurzaamheid in de horeca gaat verder dan het bord - het is een ketenbrede...

Lekker zomers: gekonfijte Artisjokburger

Caprichos del Paladar Steeds meer consumenten kiezen voor een burger. Hier zien we dat steeds vaker de keuze gemaakt wordt voor een gezonde gourmet burger.Caprichos...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg