De term smeer- en bereidingsvetten geeft eigenlijk al heel goed aan waar dit onderdeel van de schijf uit bestaat, namelijk vetten die je op je brood smeert en vetten waarin je bakt of braadt. Ook olie die je over je sla doet of door andere warme of koude gerechten doet, vallen in deze categorie. De volgende smeer- en bereidingsvetten zijn opgenomen in de Schijf van Vijf en worden dus door het Voedingscentrum aangeraden voor dagelijks gebruik:
– Zachte margarine of halvarine voor op brood
– Vloeibare margarine en vloeibaar bak-en-braadvet
– De meeste plantaardige oliën, zoals olijfolie en zonnebloemolie
De volgende smeer- en bereidingsvetten zijn NIET opgenomen in de Schijf van Vijf en worden door het Voedingscentrum dus NIET aangeraden voor dagelijks gebruik:
– Harde margarine
– Hard bak- en braadvet
– Hard frituurvet
– Roomboter
– Kokosvet (kokosolie)
– Palmolie
Bron: Voedingscentrum