Hoe kan je bijdragen aan het milieu en toch kosten besparen:
– Perlators zijn een goede investering. In plaats van 14 liter water per minuut, stroomt er met deze waterbespraarder nog maar 4 liter water per minuut uit de kraan. Je levert hiermee niet in op comfort. Het is een investering van een paar euro per kraan, maar die heb je er binnen een maand uit. Voor hotels geldt: als je ook een perlator op de douchekoppen zet, bespaar je naast water ook nog gas.
– Waterloze urinoirs. Deze verbruiken zoals de naam al doet vermoeden, geen water. Wanneer deze 15 keer per uur gebruikt wordt gedurende 2.500 uur per jaar, wordt er per jaar 187 m3 water bespaard ten opzichte van een gewoon urinoir (bron: duurzaammkb.nl)
– Kraanwater is heel duurzaam, maar hoeft echt niet gratis op tafel. Als je het in een mooie fles doet en je vraagt er 1,50 euro voor – dan maak je een flinke stap in duurzaamheid en het wordt gewaardeerd door de gasten.
– Sensorkranen, hiermee bespaar je water én gas.
Tekst © Wieteke Posthumus – Misset Horeca