Het is feest bij Lekker 2019! De meest gelezen restaurantgids van Nederland en binnenkort weer beschikbaar in de winkels. Editie 2019 staat naast de bekende Top-100 en Top-500 boordevol interviews met bekende Nederlandse chefs, recepten, trends, leesvoer en nog veel meer. Wat maakt de Lekker 2019 nou de beste restaurantgids van Nederland en waarop baseert de gids zijn keuze voor beste restaurants en bars?
De top-500 wordt samengesteld uit kritische rapportages van 68 professionele rapporteurs. Doorgewinterde proevers, met vaak een achtergrond in de horeca of wijnwereld. Kritische eters die zich met de eisen van onze lezers kunnen identificeren. De rapporteurs zijn anoniem en hebben geen belangen bij horecaorganisaties. Zij maken geen aantekeningen tijdens het eten en betalen gewoon netjes de rekening na afloop.
De restaurants die bezocht worden door de rapporteurs van Lekker500 beoordelen op basis van zestig aandachtspunten. Voorbeelden daarvan zijn
– Opbouw van de menukaart
– Kwaliteit van de gerechten en de gebruikte producten
– Presentatie
– Gastvrijheid
– Wijnbehandeling en wijnadviezen.
– Ontvangst
– Brood, water, koffie,
– Friandises
– Interieur
– Reserveringen
– Serviesgoed
Meer in detail draait het om wijn-spijscombinaties, vakkennis van de bediening, de opbouw van de gerechten, presentaties en om de kwaliteit van de afzonderlijke ingrediënten en de balans van het totaal. Restaurants die in de Lekker500 staan worden minstens één keer per jaar bezocht. Restaurants die in de Top-100 staan kunnen rekenen op twee bezoeken per jaar. In de Top-10 kan dit aantal oplopen tot vier bezoeken per jaar.