fbpx

Gerst, gort en parelgort

Bij gewone gort is er een klein deel, tot zo’n vijftien procent, van afgeslepen. De kiem en een deel van de zemel zitten er dan nog in. Bij parelgort wordt de slijpmachine wat harder gezet en verdwijnt zo’n dertig procent van de korrel tot die een mooie ronde vorm heeft. Het woord ‘gortig’ (‘Hij maakt het echt een beetje te gortig met dat gerst slijpen’) komt ook van gort. Het verwijst oorspronkelijk naar een varkensziekte waarbij er korrelvormige ophopingen in het spierweefsel van varkens ontstonden. Via heel veel en niet helemaal te reconstrueren etymologische omwegen betekent het nu zoiets als ‘te bont’.

https://social.tippr.nl/gerst-gort-en-parelgort

Laatste artikelen

Lekker zomers: gekonfijte Artisjokburger

Caprichos del Paladar Steeds meer consumenten kiezen voor een burger. Hier zien we dat steeds vaker de keuze gemaakt wordt voor een gezonde gourmet burger.Caprichos...

Trendrapport 2024 – Trend: No Waste Restaurant

TIPPR brengt jaarlijks een trendrapport uit, samengesteld uit de rijke data van het grootste online horecaplatform. Deze trends worden gedeeld om de markt inzicht te geven en te helpen anticiperen op toekomstige behoeften van gasten.
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg