Bij gewone gort is er een klein deel, tot zo’n vijftien procent, van afgeslepen. De kiem en een deel van de zemel zitten er dan nog in. Bij parelgort wordt de slijpmachine wat harder gezet en verdwijnt zo’n dertig procent van de korrel tot die een mooie ronde vorm heeft. Het woord ‘gortig’ (‘Hij maakt het echt een beetje te gortig met dat gerst slijpen’) komt ook van gort. Het verwijst oorspronkelijk naar een varkensziekte waarbij er korrelvormige ophopingen in het spierweefsel van varkens ontstonden. Via heel veel en niet helemaal te reconstrueren etymologische omwegen betekent het nu zoiets als ‘te bont’.
Gerst, gort en parelgort
https://social.tippr.nl/gerst-gort-en-parelgort
Laatste artikelen
Met elke kilo koffie plant je één boom
TIPPR-team - 0
Café Intención
Is duurzaamheid voor jouw horeca-zaak belangrijk? Maak dan kennis met het nieuwe schaduwbomenproject van Café Intención. Voor elke verkochte zak Café Intención Café...
Eilles Tee
TIPPR-team - 0
J.J.Darboven
Het thee assortiment van Eilles biedt zowel klassieke als trendgerichte theespecialiteiten. Alleen de fijnste theesoorten van de beste theetuinen voldoen aan de hoge eisen...
Insight
TOPPR: december – Job Verhees
Job Verhees – Het Horecalegioen, Hotel PauwOnze laatste TOPPR van het jaar is Job Verhees, kersverse bedrijfsleider van Streetfood Bar...
Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?
Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.