Ach, die good old jenever slaat bijna nooit de plank mis. Maar wat is dat toch met al die benamingen die erbij komen kijken? Wij hebben een klein woordenboek voor jullie, dat het voor de beginnende jenever kenners / kenners in opleiding lekker makkelijk wordt.
1. AOC
Jenever of Genever heeft in 2008 een Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) van de Europese Unie ontvangen. Dat betekent dat jenever alleen zo mag heten als het gemaakt wordt in Nederland, België en specifieke gebieden in Frankrijk en Duitsland. Best speciaal dus.
2. Botanicals
In het Engels hebben ze aan slechts één woord genoeg voor kruiden, specerijen, fruitschillen, bessen, planten, basten en noten: botanicals. Zij maken het zich wel héél gemakkelijk. Niks mis mee, maar misschien net iets te algemeen. Onder het regime van de jeneverbes zijn de botanicals bepalend voor het kruidige karakter van een jenever.
3. Distilleren
Jenever is een gedistilleerde drank, ook wel een spirit genoemd. Van oudsher werd een mengsel van rogge, gerst en maïs gemout, gemengd met water en vergist. Het gist zet de suikers in het beslag om in alcohol, waardoor een soort bier ontstaat. Dit laag alcoholische goedje wordt in een ketel gedistilleerd tot 20% alcohol.