fbpx

Meer dan Champagne, de Grand Vintage Collection

Er is meer dan Champagne! De populariteit neemt onder Nederlanders stap voor stap toe. Waar het gemiddelde voorheen 1 glas per jaar was tijdens Oud & Nieuw, is dit gestegen naar 1,8 glas per jaar (Fransen 2,5 glas en Belgen één fles champagne). Er is meer dan Champagne, neem je gasten meer in de wereld van de Grand Vintage Collection.

Altijd op de hoogte blijven? Download de TIPPR-app?In de horeca wordt champagne traditioneel geopend om speciale gelegenheden te vieren. Maar nu is er meer dan alleen bubbels. Neem je gasten mee op een smaakavontuur met de exclusieve Grand Vintage Collection van Moët et Chandon, want er valt zoveel meer te ontdekken dan alleen de sprankelende sensatie! Lees hier alles over Grand Vintage Champagne:

De Grand Vintage Collection van Moët & Chandon biedt een unieke ervaring voor fijnproevers. Elk jaar wordt er een beperkte hoeveelheid flessen geproduceerd, waaronder slechts een klein aantal naar Nederland komt. 

Het tradionele champagne proces van de persing, fermentatie, blenden, de tirage, de tweede fermentation tot de champagne fles

Deze limited edition champagnes vertegenwoordigen de essentie van een specifiek oogstjaar en laten de ware kunst van wijnmaken zien. Stap buiten de traditionele verwachtingen en verras je gasten met de complexe smaken en aroma’s van de Grand Vintage Collection. Van elegante fruittonen tot subtiele kruidige ondertonen, deze champagnes bieden een veelheid aan smaakprofielen die je zintuigen zullen prikkelen.

Lees hier alles over het creëer van een onvergetelijke ervaring voor je gasten waarin champagne de hoofdrol speelt, maar waarin ook de nuances van smaak en vakmanschap tot uiting komen. Ontdek eens de veelzijdigheid van de Grand Vintage Collection van Moët & Chandon en geef je gasten een buitengewone ervaring die verder gaat dan alleen champagne!

Wat is een Vintage Champagne?

Een vintage champagne, ook wel bekend als millésime champagne, onderscheidt zich doordat het wordt geproduceerd met druiven uit een specifiek oogstjaar, meestal een uitstekend wijnjaar. Bij deze champagnes wordt altijd het jaartal van de oogst vermeld.

Een vintage champagne wordt alleen geproduceerd in uitzonderlijk goede wijnjaren, wanneer de druiven van buitengewone kwaliteit zijn. Het is een hoogwaardige en prestigieuze champagne die de kenmerken van een specifiek oogstjaar weerspiegelt.

Dit betekent dat de druiven van dat jaar bijzonder goed rijp en van hoge kwaliteit waren. De wijn wordt vervolgens gerijpt en gebotteld om de kenmerken en expressie van dat specifieke oogstjaar te behouden.

Moët et Chandon Champagne Vitrine met de Grand Vintage Collection 2015

Wat is de Moët & Chandon Grand Vintage champagne?

Elke Moët & Chandon Vintage champagne biedt een uniek smaakprofiel dat wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de druivensoorten gebruikt in dat specifieke jaar, het klimaat, de bodemgesteldheid en de vinificatiemethoden van Moët & Chandon.

De Grand Vintage is een unieke creatie van de Cellar Master, een persoonlijke expressie van zijn vakmanschap. Elke Grand Vintage champagne weerspiegelt de kenmerkende kleuren en aromatische nuances van het jaar waarin deze is geproduceerd, dankzij de druiven die groeien onder dezelfde klimatologische omstandigheden van dat jaar.

Elke Grand Vintage is origineel, mijn vrije interpretatie, volledig uniek maar ook deel van een geheel. Deze Champagnes zijn de levende herinneringen van Moët & Chandon.

Cellar Master Benoît Gouez

Het is belangrijk om op te merken dat Moët & Chandon Grand Vintage champagnes langer moeten rijpen voordat ze op de markt worden gebracht, zodat ze hun volledige potentieel kunnen bereiken. Deze champagnes worden vaak beschouwd als exclusiever gekenmerkt door hun elegantie, complexiteit en verfijning.

Deze exclusiviteit is te wijten aan een beperkte beschikbaarheid van de champagne. Voor een Grand Vintage champagnejaar worden slechts 20.000 flessen geproduceerd, waarvan er maar 200 naar Nederland komen. De beschikbaarheid van specifieke Moët Vintage champagnes kan zelfs nog lager zijn, afhankelijk van het jaar en de oogst.

Grand Vintage 2015

Na een wachttijd van 7 jaar in de kelders van het Champagnehuis, is eindelijk de langverwachte Grand Vintage uit 2015 beschikbaar. Deze blend heeft zijn volle potentieel bereik en is klaar om te worden geschonken. Naast de Grand Vintage 2015 wordt dit jaar ook de Grand Vintage Rosé 2015 gepresenteerd.

Grand Vintage Champagne 2015 Moët

De Grand Vintage 2015 voegt zich bij de 75 voorgaande edities van Moët & Chandon. De oudste en zeldzaamste Grand Vintage dateert uit 1869, waarvan nog slechts één fles bestaat. De Grand Vintage Rosé 2015 markeert de 45e Vintage Rosé in de geschiedenis van het huis.

In Champagne werd het jaar 2015 gekenmerkt door dramatische hitte en een onzekere oogst. Een heldere winter werd gevolgd door een koele lente met een ijzige periode en enkele intense regenbuien. Vervolgens kwam er een abrupte overgang naar extreme hitte en droogte.

Tegen het einde van augustus zorgden de stortbuien voor verlichting van de uitgedroogde grond. Dit resulteerde in een oogst van uitzonderlijke druiven met rode schillen. Met als eindresultaat de Grand Vintage 2015 blend die bestaat uit 44% pinot noir, 32% chardonnay en 24% meunier.

Wat is de smaak van deze Grand Vintage 2015?

De Grand Vintage 2015 betovert met zijn rijpe, zachte en volle karakter. Het opent met een heerlijk aroma van zachte bloemen en groene nuances. De eerste smaken onthullen verse brioche, gevolgd door hints van vlierbloesem en jasmijn.

Grand Vintage Champagne 2015 proeven bij Peter Lute

Bloemige tonen afgewisseld met anijs en menthol zorgen voor frisheid. De afdronk is subtiel bitter, met een vleugje verse amandelen. Deze Grand Vintage toont opmerkelijke volwassenheid met een krachtig, fruitig bouquet en een volwassen afdronk.

De Grand Vintage 20215 proeven?

Deze unieke smaakervaring is moeilijk in woorden te vatten en moet daarom persoonlijk worden beleefd. Daarom bieden we je nu de mogelijkheid om op grote hoogte te genieten van de Grand Vintage 2015, verzorgd door horecaondernemer Peter Lute, chef-kok en eigenaar van Gastrobar Green in Amsterdam.

Hij heeft een exclusief fine-dining diner samengesteld, waarbij de Grand Vintage 2015 wordt gepresenteerd met voortreffelijke food-pairings van de hoogste kwaliteit. Naast de Grand Vintage 2015 kun je ook genieten van een champagne flight met de Grand Vintage uit 2006 en 1999.

Deze bijzondere gelegenheid is alleen beschikbaar op 30 juni en 1, 7 en 8 juli, en reserveringen kunnen worden gemaakt via gastrobargreen.nl. Mis deze unieke kans niet om jezelf onder te dompelen in de wereld van de Grand Vintage champagne.

Verschil tussen Grand Vintage en de Grand Vintage Collection?

Jarenlang rusten deze flessen in de kelders van Epernay, waar ze in alle rust hun langzame transformatie ondergaan. Gedurende deze tijd ontwikkelen ze een rijkdom aan aroma’s en krijgen ze die magische sprankeling waar champagne om bekend staat.

De extra rijping in de kelders van Moët & Chandon stelt de champagne in staat om zijn smaken en aroma’s verder te ontwikkelen en te integreren. Gedurende deze periode vindt er een subtiele evolutie plaats waarbij de wijn zich verder ontwikkelt en verfijnt.

 • Grand Vintage: minimaal 6 jaar rijping
 • Grand Vintage Collection: minimaal 15 jaar rijping
Moët et Chandon Grand VIntage 1999

Het doel van de langere rijpingsperiode is om de Moët & Chandon Vintage Collection Champagnes een extra laag van diepte, complexiteit en harmonie te geven. Dit resulteert in een champagne met een verfijnd smaakprofiel, subtiele nuances en een lange afdronk. Daarom noemen wij het ook meer dan Champagne!

Elke Grand Vintage champagne heeft een unieke persoonlijkheid die is gecreëerd door de keldermeester van Moët & Chandon. Met behulp van zijn creativiteit en expertise streeft hij ernaar om een wijn te creëren die het verhaal vertelt van dat specifieke jaar.

Op elk etiket van de Grand Vintage champagne prijkt het jaartal, waarvan de stijl is gebaseerd op het handschrift van Thierry, de keldermeester van Moët & Chandon. Thierry, ook bekend als de Caviste, schrijft de jaartallen van de flessen op de krijtborden in de kelders. Zijn handschrift is daarom gebruikt voor de jaartallen op de etiketten van elke etiket van de Grand Vintage Collectie.

Foodpairing met Champagne?

Foodpairing met champagne verwijst naar het bewust combineren van verschillende gerechten met champagnes om een harmonieuze en versterkende smaakervaring te creëren. Door de juiste combinatie van voedsel en champagne te kiezen, kunnen de smaken en kenmerken van zowel het eten als de champagne elkaar aanvullen en versterken, waardoor een heerlijke culinaire ervaring ontstaat.

Foodpairing, Moët Champagne met zeevruchten en schelpdieren tijdens een proeverij van de Grand Vintage Collection van Moët

Enkele populaire foodpairing suggesties met champagne zijn:

 1. Zeevruchten en schelpdieren: De frisse en levendige zuurgraad van champagne gaat goed samen met zeevruchten zoals kaviaar, oesters, kreeft, garnalen en krab. Het bruisende karakter van champagne verfrist het gehemelte en brengt de delicate smaken van de zeevruchten naar voren.
 2. Zacht en romig: Champagnes met een vollere body en een romige textuur passen goed bij gerechten zoals foie gras, zachte kazen (zoals brie en camembert), risotto, romige sauzen en gevogelte. De rijke en zachte textuur van deze gerechten harmonieert met de complexiteit en weelderigheid van de champagne.
 3. Aziatische gerechten: Champagne kan verrassend goed samengaan met een verscheidenheid aan Aziatische gerechten. Probeer bijvoorbeeld een brut champagne met sushi, sashimi, lichte noedelgerechten, of zelfs gerechten met pittige smaken, zoals Thaise curry’s. De frisheid en levendigheid van de champagne snijden door de kruidigheid en verrijken de smaken.
 4. Aardbeien en desserts: De fruitige aroma’s en de natuurlijke zoetheid van champagne maken het een uitstekende keuze om te combineren met aardbeien en desserts. Denk aan aardbeien met slagroom, fruitige sorbets, lichte taarten en mousses. De combinatie van fruitige en verfrissende smaken creëert een evenwichtige en verleidelijke smaakbeleving.

Het belangrijkste bij het kiezen van de juiste foodpairing met champagne is om te experimenteren en je eigen voorkeuren te ontdekken. Elk type champagne heeft zijn eigen unieke eigenschappen en smaakprofielen, waardoor er talloze mogelijkheden zijn voor interessante combinaties. 

Shoot the Flute, het nieuwe Moët et Chandon Champagne glas via TIPPR

10 champagne tips voor de horeca

 1. Kies de juiste champagneglazen: Investeer in kwaliteitsvolle champagneglazen die de aroma’s en bubbels van de champagne goed tot hun recht laten komen. Zorg ervoor dat ze schoon en helder zijn voor een optimale presentatie. Het meest gebruikte glas is een Champagne flut, iet minder bekend is het Coupeglas. Voor een Grand Vintage adviseren we een wijnglas om de complexiteit van de champagne beter naar voren te brengen, Moët heeft hiervoor het ideale glas ontwikkeld. 
 2. Temperatuur is belangrijk: Serveer champagne op de juiste temperatuur. Over het algemeen wordt aanbevolen om non-vintage champagne te serveren tussen 7-9°C en vintage champagne tussen 10-12°C. Houd de flessen koel in een ijsemmer of koelkast tot het moment van serveren.
 3. Ken je product: Leer de verschillende soorten champagne kennen, zoals brut, extra brut, demi-sec, etc. Begrijp de kenmerken en smaakprofielen, zodat je gasten goed kunt adviseren en passende aanbevelingen kunt doen.
 4. Foodpairing: Experimenteer met foodpairing-opties om de smaakbeleving te verrijken. Champagne kan goed samengaan met diverse gerechten, zoals oesters, kaviaar, zeevruchten, gevogelte en lichte desserts. Ontdek interessante combinaties die je gasten zullen verrassen.
 5. Promoot champagne-arrangementen: Creëer speciale champagne-arrangementen voor gasten, zoals een champagne-ontbijt, champagnebrunch of een champagne- en kaasproeverij. Dit biedt een unieke ervaring en kan de verkoop van champagne bevorderen.
 6. Organiseer champagne-evenementen: Organiseer thema-avonden, proeverijen of masterclasses rondom champagne. Nodig een sommelier of een champagne-expert uit om meer te vertellen over de geschiedenis, productie en smaakprofielen. Dit trekt champagne-liefhebbers aan en vergroot je merkbekendheid.
 7. Bied een breed assortiment aan: Zorg voor een gevarieerd aanbod van champagnemerken en stijlen om aan verschillende smaakvoorkeuren te voldoen. Dit omvat zowel bekende merken als opkomende, nicheproducenten.
 8. Speel in op seizoensgebonden trends: Promoot seizoensgebonden champagnecocktails of speciale aanbiedingen die aansluiten bij feestdagen, vieringen of specifieke periodes. Dit stimuleert de verkoop en creëert een feestelijke sfeer.
 9. Train je personeel: Zorg ervoor dat je personeel goed geïnformeerd is over champagnes, inclusief productkennis, serveertechnieken en suggesties voor gasten. Een goed opgeleid team kan een positieve indruk achterlaten en de gasttevredenheid verhogen.
 10. Verras met champagne-ervaringen: Creëer onvergetelijke momenten voor je gasten door bijvoorbeeld een champagnefontein of -toren te presenteren tijdens speciale gelegenheden. Dit voegt een vleugje glamour en spektakel toe aan de ervaring.

Onthoud dat het serveren van champagne niet alleen draait om de drank zelf, maar ook om de hele beleving eromheen. 

Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n.

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?

Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR-app!

Download de TIPPR-app

Laatste artikelen

Profiteer van het EK met Speciale EK-cocktails

Het EK nadert snel, en als horecaondernemer heb je de perfecte gelegenheid om hiervan te profiteren. Door EK-gerelateerde extra's aan te bieden, kun je...

Het belang van EBITDA in de horeca

Als horecaondernemer kan EBITDA je waardevolle inzichten bieden in je bedrijfsvoering. EBITDA, afgeleid van Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization, onthult de zuivere...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
  0
  Winkelwagen
  Jouw winkelwagen is leeg