We begrijpen dat de nieuwe maatregelen hard zijn aangekomen en denken daarom graag met de horeca mee. Door de nieuwe sluitingstijden is er minder plek voor mensen om uiteten te gaan. Maar, lunchen kan natuurlijk nog steeds! En wat nou als je het diner naar de lunch haalt. Meer mensen werken thuis en zo kunnen zij in plaats van op werk lunchen nu ergens heen gaan voor de lunch.
In Nederland is het normaal dat we een koud bolletje kaas bij de lunch eten, terwijl er in andere landen juist in de middag warm gegeten wordt. Vroeger was het daarentegen wel heel normaal, dat er rond de middag een maaltijd met vlees, aardappel en groente op tafel stond. Je ziet dit de afgelopen tijd weer vaker op de kaart staan, warme maaltijden. Naast een broodje ei of een soepje, zie je ook pasta’s of flamkuchen op de kaart verschijnen.
En waarom zouden we ook geen warme maaltijd eten tijdens de lunch? Met het weer van afgelopen tijd, is een warme lunch niet verkeerd. En daarnaast heeft een warme lunch best wat voordelen. Zo zitten er vaak minder suikers in een warme maaltijd en eet je snel meer groentes dan bij een koude lunch, wat bijdraagt aan een gezond eetpatroon.
Hoe zorg je voor de juiste voedingstoffen in de lunch-maaltijd? We geven hieronder een aantal tips om je warme maaltijden wat gezonder te maken. Zodat je je gasten een gezonde en warme lunch kan bieden, waardoor ze erna weer hard aan het werk kunnen gaan en geen last meer hebben van trek later op de dag.
Tip 1.
Maak de porties niet te groot. Als je je gasten een pasta aanbiedt tijdens de lunch is het niet nodig om een heel bord vol te geven, een kwart is vaak al voldoende.
Tip 2.
Maak gebruik van volkoren producten, zoals volkorenpasta. Dit zorgt ervoor dat je gasten met een gevulde maag weggaan.
Tip 3.
Probeer zo min mogelijk zout toe te voegen aan de maaltijden.
Tip 4.
Voeg eiwitten toe. Eiwitten zijn altijd een goed idee. Denk hierbij aan: Kip, vis, eieren of peulvruchten, tempé en noten. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je gast een vol gevoel krijgt en niet na een paar uur weer trek begint te krijgen.
Tip 5.
Voeg groente toe. Door tijdens de lunch groente toe te voegen, komen gasten eerder aan de aanbevolen hoeveelheid groente op een dag.
Tip 6.
Voeg boter en olie toe. Door olie en/of boter toe te voegen aan de maaltijd zorg je er net als eiwitten voor verzadiging. Daarnaast zorgen deze vetten ervoor dat vitamines (zoals A, D, E) beter opgenomen worden.
Een tip om te zorgen dat eten warm blijft wanneer je het (buiten) serveert: Verwarm de borden voor!
Door je gasten een gezonde en warme lunch aan te bieden geef je hen de mogelijkheid om toch nog even de deur uit te kunnen gaan en, op deze manier de hele dag door van jullie heerlijke gerechten kunnen genieten!