Een vers gekookt eitje bij de borrel. Voor zowel binnen- als buitenlanders is het iets abnormaals. Maar niet in Amsterdam! Het is een oude kroegtraditie die nog steeds tot stand is gehouden.
De afkomst van de traditie is niet geheel duidelijk. Er gaan verhalen rond dat de traditie in de 18e eeuw in Frankrijk begonnen is. Het was in die tijd namelijk illegaal om alcohol te verkopen zonder hier etenswaar bij aan te bieden. Daarnaast heerste er ook een overschot aan eieren. Ze werden in Amerikaanse saloons en Engelse pubs ook al vanaf de 18e eeuw aangeboden.
Het is niet eens zo heel gek, een gekookt eitje tijdens het nuttigen van alcohol. Gekookte eieren zorgen namelijk voor een goede bodem tijdens het drinken. Handig, voor bijvoorbeeld de vrijdagmiddagborrel. Daarnaast is het een snack met positieve kanten voor horecazaken. Door het eten van een gekookt eitje, wordt de keel dorstiger. Wat ervoor zorgt dat gasten een extra biertje bestellen! Natuurlijk wil je je gasten niet dronken voeren en uiteindelijk hun ‘troep’ van de grond afvegen. Dat hoeft ook niet, het eitje zorgt voor een goede bodem tijdens het drinken!
Genoeg redenen om een eitje te serveren toch, of serveer jij je gasten iets anders? Laat het ons weten!
Tekst credit: Brouwerij ’t IJ
Laat je verder inspireren in de TIPPR app!